Відновлення права банків змінювати курс протягом дня дозволить знизити спред між курсом купівлі та продажу валюти - банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відновлення права банків змінювати курс протягом дня дозволить знизити спред між курсом купівлі та продажу валюти - банкіри

Валюта
1044
Незалежна асоціація банків України (НАБУ) виступає за скасування заборони на зміну протягом операційного дня курсу купівлі та продажу іноземних валют, який встановлюється банком до початку робочого дня.
«У складних умовах політичної та економічної нестабільності, з урахуванням непередбачених коливань курсів іноземних валют, зазначена вище заборона призводить до того, що банки, з метою зниження можливих ризиків, змушені до початку робочого дня встановлювати курси валют зі значною різницею між ціною купівлі та ціною продажу», – йдеться в листі НАБУ на адресу Нацбанку.
В Асоціації переконані, що можливість швидко і гнучко реагувати на зовнішні непередбачені обставини шляхом зміни курсу дозволить звузити спреди в обмінних пунктах, сприяти розвитку спотового ринку та стабілізації ситуації в банківському секторі в цілому.
Крім того, НАБУ звернулася до НБУ з проханням розглянути можливість публікації значення офіційного курсу після завершення поточного дня, але його розрахунок проводити відповідно до вимог МВФ – на підставі угод, укладених на валютному міжбанку до 12.00.
За нормативними актами регулятора з 4 квітня 2014 року офіційний курс гривні діє з моменту його встановлення.
«Технічна зміна курсу в системах банків протягом дня, фіксація часу встановлення нового курсу і визначення часу операції, є проблемними моментами з точки зору практичного застосування та доцільності. Крім того, значна частка операцій, яка здійснюється банками, має тривалий час завершення: узгодження і контроль – вранці, завершення процесингу (введення в систему і здійснення бухгалтерських проводок) – наприкінці робочого дня», – вказує НАБУ у відповідному листі до Нацбанку.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас