Як війна руйнує бізнес. Найбагатша людина України втрачає мільйони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як війна руйнує бізнес. Найбагатша людина України втрачає мільйони

Особисті фінанси
4207
Рінат Ахметов зазнає значних втрат за час політичної кризи й силової операції в Донецькій і Луганській областях. Скорочує виробництво «Метінвест», Авдіївський коксохімічний завод загрожує стати катастрофою
Авдіївський коксохімічний хімзавод на Донбасі пообіцяв сьогодні ліквідувати наслідки артобстрілу. Комбінат належить українському бізнесменові Рінату Ахметову. Удар по заводу було завдано 22 липня. У холдингу підприємця «Метінвест» повідомляли, що на усунення пошкоджень буде потрібно 2 дні.
Основні виробничі активи Ахметова зосереджені на південному сході України – це металургійні підприємства, шахти.
Про те, що у Ріната Ахметова не все гаразд, стало відомо ще в травні. Forbes підрахував, що бізнесмен минулого року втратив чверть свого статку – більш ніж чотири мільярди доларів. Причин, звичайно, декілька, але однією з головних експерти назвали політичну кризу в Україні.
22 липня обстріляний Авдіївський коксохімічний завод Ахметова – найбільший виробник коксу в Україні і в Європі, природно, головний постачальник палива для металургійних підприємств бізнесмена. Комбінат повідомив, що через НП скоротить удвічі випуск продукції. Наслідки можуть бути серйозні і для бізнесу Ахметова, і для української промисловості в цілому, не кажучи вже про можливу екологічному шкоду.
У липні ж в холдингу Ріната Ахметова «Метінвест» заявили про скорочення виробництва, за півроку виплавка сталі знизилася на 8%.
В’ячеслав Ковтун, директор українського Центру досліджень суспільних процесів «Експерт»
«Через військові дії виробництво скорочується в двох областях – у Донецькій і Луганській. Воно не обвальне, в основному скорочується через порушення комунікацій (підривають мости, підривають залізницю). Продукція, яку випускає підприємство Ахметова, експортується через порт Маріуполя, який перебуває під контролем України, тому якихось великих транспортних проблем немає».
Після зміни влади в Україні новий уряд перестав спонсорувати збиткову вугільну галузь країни, що теж не могло пройти без сліду для власника цілої низки шахт і збагачувальних фабрик. А на початку липня стало відомо, що Рінат Ахметов перестав експортувати вугілля до Росії. Залишилося таємницею, яка зі сторін стала ініціатором розриву. Те, що розлучення сталося з політичних причин, виключати не можна.
ЗМІ недавно озвучили конспірологічну версію: великі українські бізнесмени можуть використовувати військові події для переділу власності на південному сході. І як тут не згадати травневе звернення Ахметова до робочих своїх підприємств з проханням вийти на мітинг і зупинити кровопролиття, а також обіцянки ополченців націоналізувати активи бізнесмена. Справжні наслідки протистояння на південному сході для Ріната Ахметова ще не ясні, кажуть експерти.
Віктор Ковшевний, генеральний директор «Русмет.ру»
«Поточне скорочення, яке на підприємствах сталося, з війною особливо не було пов’язано. Основний ефект від війни буде помітний вже зараз, у другому півріччі. Де споживається металопрокат? Це будівництво і машинобудування. Природно, за умов, коли триває війна, цивільні ринки різко скорочуються. На наш погляд, те, що ми бачимо, втрати зовнішніх ринків вже близькі до одного мільярда доларів».
Нещодавно були повідомлення, що менеджери найбільших підприємств Донбасу масово залишають регіон. Ймовірно, це торкнулося й структур Ахметова. Аналогічно вчинили і шестеро легіонерів футбольного клубу бізнесмена «Шахтар». Південноамериканські гравці відмовилися повертатися в Україну через військові дії. Втім, були для Ахметова й відносно непогані новини. Його холдинг, завдяки невеликому підвищенню попиту, зміг підняти ціни на постачання прокату за червневими експортними контрактами. А місяць тому США вирішили скасувати загороджувальне мито на ввезення української металургійної продукції. У «Метінвесті» привітали ініціативу Штатів, але заявили, що не можуть постачати великі обсяги до географічно віддалених регіонів. Тобто, приємно, але дрібниця.
Михайло Сафонов
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас