Кого призвуть під час третього етапу мобілізації? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кого призвуть під час третього етапу мобілізації?

Особисті фінанси
42090
Сьогодні Верховна Рада України прийняла закон “Про часткову мобілізацію”, що затверджує аналогічний Указ президента. Країну чекає новий етап військової мобілізації. Перша і друга черги відбулися навесні 2014 року – за указами в.о. президента від 17 березня і 6 травня. Більшість бійців Збройних сил і Нацгвардії перебувають у зоні АТО вже декілька місяців, тому необхідна ротація. Крім того, необхідно посилити охорону кордону, влити свіжі сили в підрозділи територіальної оборони, зміцнити бойові частини та частини забезпечення бойових на сході країни. Так коротко виглядають аргументи президента України Петра Порошенка про необхідність нового етапу мобілізації, озвучені з парламентської трибуни секретарем РНБО Андрієм Парубієм.
За те, щоб затвердити указ президента про часткову мобілізацію, проголосували 232 народних депутати за необхідних 226 голосів. Закон про мобілізацію набирає чинності з моменту опублікування в офіційних виданнях. З цього моменту Міноборони, Нацгвардії і прикордонникам відводиться 45 днів на доукомплектацію та ротацію особового складу за допомогою мобілізації-3.
Очевидно, що підтримка президентської мобілізаційної ініціативи у критичні 232 голоси свідчить про непросту ситуацію в парламенті. Багато депутатів і навіть цілі фракції вважають недоцільним новий етап мобілізації без оголошення воєнного стану в Донбасі.
Відповідаючи на подібні претензії, Андрій Парубій заявив, що рішення про введення воєнного стану – прерогатива РНБО. І допоки таке рішення не прийнято, депутатів питання воєнного стану може цікавити, але не має стати на перешкоді для прийняття важливих для оборони рішень. Наприклад, для підтримки президентського указу про мобілізацію.
Кого призвуть під час нинішнього етапу часткової мобілізації? Кореспонденти ЛІГАБізнесІнформ запитали про це у співробітників військкоматів і спікера РНБО, а також прочитали президентський указ і розібралися в тому, що сказав сьогодні в парламенті секретар РНБО.
Третя черга першої хвилі: хто не служив, того і не призвуть
Нинішній етап мобілізації проводиться в рамках так званої “першої хвилі”, яка передбачає, що до військ призиваються: добровольці; офіцери і сержанти запасу, що служили в армії або інших силових структурах, що мають затребувані військові спеціальності; а також рядові запасу з досвідом армійської служби.
Нагадаємо, всього хвиль мобілізації може бути чотири. У разі загострення ситуації після першої (нинішньої) хвилі мобілізації можуть бути оголошені наступні етапи.
Друга хвиля часткової мобілізації – призиваються офіцери та сержанти запасу всіх військових спеціальностей; рядовий склад в запасі всіх військових спеціальностей з армійським досвідом; вищий офіцерський склад всіх військових спеціальностей. Щодо офіцерів запасу, що не служили в армії, які закінчили військові кафедри цивільних вузів, то, за словами спікера інформаційного центру РНБО Андрія Лисенка, “їх призивати не повинні, оскільки в Україні близько 20 тисяч офіцерів запасу з реальним військовим і миротворчим досвідом”.
Третя хвиля – мобілізуються 18-річні призовники, жінки – військовозобов’язані (польові лікарі, медсестри, технічні спеціалісти); а також ті, хто не проходив військову службу, але не має “білого квитка”;
Четверта (малоймовірна – можлива, тільки якщо війна в самому розпалі триває довгий час) – настає загальна мобілізація – до військ ідуть всі, хто здатний тримати зброю.
Всі призовники та резервісти повинні проходити медичну комісію.
Навіщо знадобилася додаткова мобілізація
За словами Парубія, указ Порошенка про “Про часткову мобілізацію” від 21 липня став відповіддю на те, що Росія продовжує політику ескалації збройного протистояння в Донбасі, до того ж, за даними РНБО, Кремль активно опрацьовує сценарій вторгнення регулярних військ РФ під виглядом миротворців на територію України.
На сьогодні на території України, включаючи Крим, перебувають близько 41 тисячі російських військових. На донецькому напрямку – 150 танків, близько 1400 одиниць іншої бронетехніки, 500 одиниць артилерійських систем.
На інших напрямках в цілому – 300 одиниць бронетехніки, зокрема танки, реактивні системи залпового вогню “Град” і найсучасніші системи реактивної артилерії – “Торнадо” (дальність до 90 км).
Виступаючи з трибуни Ради, Парубій повідомив, що за останні тижні успіхи сил АТО змусили Путіна змінити тактику – тепер обстріл позицій українських сил ведеться з території РФ.
Агресор діє за шаблоном: терористи з території України стріляють в бік Росії, а у відповідь російські війська завдають ударів по позиціях українських військових і здійснюють спроби прориву найманців і диверсантів. “Все це президент України сприймає, як військову агресію проти України і у відповідь ініціює новий етап мобілізації”, – сказав Парубій.
Особливості нинішнього етапу мобілізації
За словами секретаря РНБО, третя черга часткової мобілізації дасть змогу додатково привести в бойовий стан 15 військових частин і доукомплектувати 44 частини забезпечення, а також здійснити перегрупування особового складу там, де воно найбільш необхідне. Точну кількість резервістів, які підлягають мобілізації, Парубій не назвав, не вказуються ці цифри і в указі президента.
Як правило, військовою частиною називають полк або бригаду (1 тис. і 3,5 тис. військовослужбовців відповідно). Якщо виходити з цих даних, то мова може йти про мобілізацію десятків тисяч резервістів протягом 45 днів. У відповідь на запитання кореспондента ЛІГАБізнесІнформ про кількість мобілізованих, спікер інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко сказав: “Кількість визначатиметься кожним силовим відомством. Це закрита інформація. Кожне відомство зробить свій розрахунок і передасть до військкоматів. І залежно від цього розрахунку призиватимуться люди”.
Поки що немає остаточної ясності і щодо найбільш затребуваних військових спеціальностей, виходячи з яких будуть залучати до служби резервістів під час нинішнього етапу мобілізації. Лише трохи про це сьогодні в Раді сказав секретар РНБО Андрій Парубій: “Якщо під час першої черги мобілізації ми доукомплектовували переважно бойові частини і мобілізували, в основному, тих фахівців, які мають бойові спеціальності – десантників, гранатометників, артилеристів – то зараз акцент робитиметься на комплектації частин забезпечення фронту. Тобто тих частин, які безпосередньо не беруть участь у бойових діях, але займаються підтримкою армії на передовій. Також будемо частково проводити ротацію особового складу”, – сказав Парубій.
“Підкреслюю, що під час часткової мобілізації призиваються ті, хто вже пройшов армійську службу – офіцери запасу і люди, які мають досвід військової служби. І набираються виключно на ті спеціальності, які потрібні конкретним частинам. 18-річні хлопці не призиваються. Також не будуть призивати єдиних годувальників з малозабезпечених сімей”- додав секретар РНБО.
Голова комітету Ради з питань нацбезпеки і оборони Володимир Литвин, пояснюючи журналістам особливості третьої черги, сказав, що в країні є близько 1 мільйона чоловік, що підпадають під першу хвилю мобілізації, плюс добровольці. “З цього мільйона повістки отримує кілька десятків тисяч. Кількість мобілізованих визначатиметься з кожного конкретного напрямку, в кожній військовій частині”, – сказав Литвин.
Вік резервістів збільшений
У рамках чергового етапу мобілізації депутати сьогодні підвищили граничний вік військовозобов’язаних у запасі. За прийнятими змінами, граничний вік військовозобов’язаних у запасі рядового, сержантського і старшинського складу підвищується з 50 до 60 років, молодшого та старшого офіцерського складу – з 55 до 60 років.
Як пояснив, представляючи документ, народний депутат, генерал армії Олександр Кузьмук, збільшення призовного віку було необхідно для того, щоб забезпечити третю чергу мобілізації частин забезпечення. Зокрема, мова йде про потреби в лікарях, службовцях тилу, електриках, ремонтниках, механіках, водіях.
Обов’язок того, хто отримав повістку: буква закону
За законом “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” військовозобов’язані, яким надійшла повістка військового комісаріату про прибуття для призову на збори, зобов’язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці. За призваними на збори та резервістами зберігаються місце роботи, посада і середня заробітна плата на підприємстві чи в організації, незалежно від форми власності.
Всім, хто перебувають на військовому обліку, з моменту оголошення загальної повної мобілізації (нагадаємо, зараз проходить часткова), забороняється зміна місця проживання без дозволу посадової особи військкомату.
За неявку до військкомату за повісткою при повній або частковій мобілізації ухильнику загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 85 до 119 грн, за порушення законодавства про мобілізацію передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу від 17 до 51 грн, за умисне знищення приписного свідоцтва або військового квитка – штраф у розмірі від 17 до 51 грн. За ухилення від призову за мобілізацією в ст. 336 Кримінального кодексу України прописана відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.
Оповіщення військовозобов’язаних, відібраних кандидатами для призову на навчальні збори, проводиться виключно шляхом вручення повісток встановленого зразка особисто в руки, – а не за допомогою телефонних дзвінків. У повістці має бути вказано час прибуття до військового комісаріату.
Кого не призвуть ніколи
Призову не підлягають під час мобілізації військовослужбовці, заброньовані органами державної влади на період мобілізації; визнані тимчасово непридатними для військової служби за станом здоров’я на строк до шести місяців; чоловіки, на утриманні яких перебувають п’ятеро і більше дітей до 16 років; жінки, на утриманні яких перебувають діти до 16 років; зайняті постійним доглядом за будь-якою особою, якщо більше ніхто не може забезпечити догляд. Не можуть бути мобілізовані і народні депутати України.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас