УКБС: мораторій з валютних кредитів накопичує збитки банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКБС: мораторій з валютних кредитів накопичує збитки банків

Кредит&Депозит
1242
Асоціація “Український Кредитно-Банківський Союз” надала Нацбанку і Парламенту пропозиції з доопрацювання до II читання проекту Закону “Про реструктуризацію кредитних зобов’язань з іноземної валюти в гривню” (№ 4185-2).
“Їх облік дозволить удосконалити пропонований механізм підтримки валютних позичальників, чітко окреслити коло осіб, на яких поширюватимуться пільгові умови реструктуризації кредитів, і мінімізувати ризики і збитки банківської системи”, – йдеться в повідомленні.
Насамперед, УКБС запропонував чітко визначити в законопроекті, що реструктуризації підлягають споживчі кредити в інвалюті, за якими на 01.01.2014 р. була відсутня прострочена заборгованість (яка також може бути погашена боржником до моменту реструктуризації).
Також експерти УКБС пропонують зафіксувати в Законі, що в разі відмови позичальника і майнового поручителя від укладання договору про внесення змін до іпотечного договору, банк має право відмовити в проведенні реструктуризації кредитного зобов’язання. Так само і у випадку ненадання позичальником необхідних для реструктуризації документів або наявності обтяжень чи обмежень, що виключають укладання угод щодо предмета іпотеки.
Передання банку-іпотекоутримувачу права власності на предмет іпотеки на рахунок погашення боргу має відбуватися за умови попереднього припинення позичальником прав третіх осіб на володіння та користування цим майном, погашення заборгованості з комунальних послуг, узаконення перепланувань предмета іпотеки та здійснення всіх необхідних дій і т.д.
Крім того, УКБС пропонує визначити у проекті Закону, що мораторій на примусове відчуження нерухомого майна, яке перебуває в іпотеці банку, не повинен поширюватися на судові рішення, прийняті судами до набрання чинності Закону. Також мораторій не повинен бути підставою для відмови в задоволенні позову про звернення стягнення на предмет іпотеки за всіма іншими кредитами, на які не будуть поширюватися вимоги Закону про реструктуризацію.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас