Чому Київ зволікає із ратифікацією угоди про асоціацію з ЄС? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому Київ зволікає із ратифікацією угоди про асоціацію з ЄС?

Казна та Політика
2593
17 липня Європарламент закликав Україну та країни ЄС якомога швидше ратифікувати угоду про асоціацію з Євросоюзом. До того часу парламенти низки країн-членів ЄС ратифікували угоду про асоціацію з Україною, хоча вона і досі не ратифікована Верховною Радою. Водночас парламенти Молдови і Грузії, які підписали аналогічні угоди з ЄС в один день з Україною, вже їх ратифікували. Парламент Молдови зробив це 2 липня, парламент Грузії – 18 липня. Чому ж Київ зволікає із ратифікацією угоди про асоціацію з ЄС?
Незрозуміла пауза
11 липня в Брюсселі відбулися тристоронні консультації між Україною і Росією за участю представників Євросоюзу щодо підписання Україною угоди про асоціацію з ЄС, її технічних деталей та створення зони вільної торгівлі. За підсумками зустрічі єврокомісар з питань торгівлі Карел де Гюхт заявив, що ці консультації триватимуть до 12 вересня . Він зазначив, що тільки після їхнього завершення угода може бути ратифікована і набути чинності.
В уряді України запевняють, що на цих консультаціях не йдеться про зміну тексту вже підписаного документа. А затримку з поданням угоди про асоціацію на ратифікацію до парламенту пояснюють експертизою законопроектів урядовими структурами. 18 липня міністр Кабінету міністрів України Остап Семерак на зустрічі з журналістами заявив, що 29 міністерств і відомств завершили експертну роботу з підготовки спільного пакета для ратифікації. “Весь цей пакет подали на розгляд МЗС України, яке, відповідно до чинного законодавства, має передати його президенту. І вже він має подати законопроекти на ратифікацію парламентом”, – повідомив міністр.
Пошук компромісу
Утім, саме з консультаціями в трикутнику Україна-Росія-ЄС пов’язує паузу з ратифікацією угоди і керівник представництва німецького фонду ім. Генриха Белля в Україні Кирило Савін. В інтерв’ю DW він припустив, що Україна нині намагається завершити переговори у тристоронньому форматі так, щоб запобігти “небажаним економічним санкціям та іншим недружнім крокам з боку Москви”. “Київ хоче зберегти хоч якийсь товарообіг з Росією”, – вважає експерт.
Кирило Савін не береться прогнозувати, коли саме український парламент зможе ратифікувати угоду про асоціацію з ЄС. “Важко сказати, скільки це все триватиме. З політичної точки зору, угоду треба ратифікувати якомога швидше. Але, як мені здається, це може затягтися аж до вересня”, – зазначив Савін.
Політичні торги
Зовсім іншу версію затримки ратифікації висуває директор київського Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський. Головною причиною зволікань він вважає політичні торги депутатів парламенту з президентом та урядом. “Під загрозою позачергових парламентських виборів депутати можуть намагатись обміняти ратифікацію асоціації та ухвалення інших важливих рішень, що їх просуває Кабмін, на продовження повноважень нинішнього складу парламенту”, – не виключив експерт в інтерв’ю DW.
Бураковський не бачить сенсу в консультаціях щодо імплементації угоди про асоціацію за участі Росії, оскільки це – двостороння угода, підписана Україною та Євросоюзом. На думку Бураковського, після підтримки Росією терористів на Донбасі, було би дивно погоджуватись на те, аби Росія ставила у залежність ратифікацію угоди про асоціацію з ЄС від згоди Москви. “Якщо Росія домагається, щоби спочатку всі домовилися з нею і лише потім ми могли реалізувати свої міжнародні зобов’язання, то це політично невірно і юридично некоректно”, – впевнений Бураковський.
Зовнішній тиск
Посилаючись на інформацію з урядових джерел, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець в інтерв’ю DW висловив припущення, що ратифікація угоди про асоціацію України та ЄС затримувалася через наполягання Франції та Німеччини. Мовляв, ті хотіли обговорити з Москвою можливі збитки російської економіки від втрати українського ринку. “Лідери двох європейських країн попросили президента Порошенка не вносити до парламенту проект закону про ратифікацію угоди про асоціацію до завершення консультацій з Москвою. Якби Київ не дослухався цих закликів, могли би виникнути проблеми з ратифікацією угоди національними парламентами Франції та Німеччини”, – вважає експерт.
Однак після катастрофи рейсу МН17 європейська політика щодо України кардинально змінилася, і ратифікація угоди про асоціацію Верховною радою та європейськими парламентами має значно прискоритися, прогнозує Березовець. “Я не виключаю того, що після трагедії з МН17 Порошенко внесе проект закону про ратифікацію угоди про асоціацію з ЄС вже цього тижня”, – сказав експерт.
Олександр Савицький
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас