Вперше за три роки рітейлери відмовляються від активного розвитку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вперше за три роки рітейлери відмовляються від активного розвитку

Фондовий ринок
1045
Продовольчі мережі переглядають стратегію свого розвитку. За прогнозами директора дослідницької компанії GT Partners Ukraine Ігоря Гуглі, до кінця цього року в Україні відкриється максимум 400 мережевих продовольчих магазинів, що на 11,1% менше за показники аналогічного періоду минулого року. Така ситуація спостерігається вперше за останні три роки.
«Наша компанія відмовилася від активного розвитку, а до кінця цього року розраховуємо відкрити два магазини», – визнає генеральний директор «Пакко Холдингу» (мережі «Пакко», «Вопак») Олег Мерченко. Генеральний директор мережі Novus Ігор Ланда додає, що до кінця 2014 р. рітейлер відкриє ще три магазини, хоча планувалося більше.
Вдале півріччя
Темпи падіння могли бути і більші, якби не вдале перше півріччя. Ігор Гугля каже, що за шість місяців 2014 р. в Україні було відкрито 211 мережевих магазинів, з них 144 нових і 67 змінили вивіску. Для порівняння у січні-червні минулого року, за даними GT Partners Ukraine, рітейлери відкрили 185 торгових точок, з яких 150 – нові. Лідером за темпами розвитку, як і минулого року, стала мережа дискаунтерів АТБ, що збільшила свою мережу на 50 магазинів – до 877.
На другому місці опинилася дніпропетровська мережа Varus, яка за шість місяців цього року змогла отримати 21 нову торгову точку. Такий динамічний розвиток пов’язаний з двома великими угодами: цього року рітейлер поглинув магазини мереж Spar і «Перехрестя».
До трійки лідерів потрапив «Наш край», який за півроку зміг відкрити 17 торгових точок, – мережа активно розвивається за франчайзингом.
У першому півріччі рітейлери розвивалися за інерцією. «Цього року ми відкривали магазини, які були заплановані ще у минулому», – пояснює начальник відділу зі зв’язків з громадськістю та пресою корпорації АТБ Ганна Лічман. Керуючий партнер консалтингової компанії Retainet Олександр Ланецький говорить, що від 6 до 12 місяців займають підготовчі роботи із запуску торгової точки. Стільки часу фахівцям відділу розвитку потрібно для пошуку приміщень, підписання угоди з орендодавцем, закупівлі торгівельного обладнання та ін. Тому часто рітейлеру складно в останній момент відмовитися від відкриття нового магазину.
Песимістичний прогноз
У мереж не вистачає грошей на динамічний розвиток. За словами Ланди, від початку року середній чек в Novus збільшився на 9%, але пов’язано це з подорожчанням продуктів харчування. Змінилися й купівельні переваги, що вдарило по заробітках рітейлерів. «Споживачі в масовому порядку відмовляються від купівлі імпортної продукції, яка за півроку подорожчала на 50-100%, і переорієнтуються на соціальні групи товарів», – зазначив Мерченко. Але націнки на них регулюються державою і не можуть перевищувати 15%, тоді як на імпорті вони сягають 30-40%. Частка соціальних груп товарів за півроку збільшилася на 5-15 в. п. і зараз становить 10-30% від обороту мережі, залежно від її цільової аудиторії. «Прибуток магазину падає», – нарікає Мерченко, уточнивши, що паралельно подорожчало холодильне обладнання та програмне забезпечення. У підсумку строк окупності торгових точок, який ще минулого року становив три-п’ять років, збільшився у півтора-два рази.
Вперше за три роки рітейлери відмовляються від активного розвитку
Наближається закриття
У багатьох рітейлерів залишається велике кредитне навантаження, прив’язане до іноземної валюти, додає голова правління Інвестиційно-трастового банку Олександр Подолянко. «Багато хто з них не можуть обслуговувати свої зобов’язання», – визнає він. Крім того, сторони змушені шукати компроміс з реструктуризації боргів, запевнив Подолянко. На думку Ланецького, ситуація така складна, що деякі мережі можуть збанкрутувати й продати свій бізнес конкурентам. Подібна ситуація, за його словами, спостерігалася після кризи 2008-2009 рр., коли від своїх бізнесів відмовилися власники мереж «Арсен», «Союз» та ін.
Олександра Некращук
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас