Скасування податкових пільг зачепить майже весь аграрний бізнес в Україні, зупинить розвиток галузі - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скасування податкових пільг зачепить майже весь аграрний бізнес в Україні, зупинить розвиток галузі - експерти

Аграрний ринок
739
Запропонована урядом ревізія податкових пільг в АПК торкнеться практично всіх агровиробників, призведе до збитків багатьох з них, особливо тваринників.
Таку загальне думку висловили генеральний директор Українського клубу агарного бізнесу Володимир Лапа, голова ради директорів асоціації “Союз птахівників України” Олександр Бакуменко, заступник голови правління корпорації “Сварог Вест Груп” Інна Метельова на прес-конференції в агентстві “Інтерфакс-Україна” у вівторок.
Експерти вважають необгрунтованими визначені урядом критерії для збереження податкових пільг агрокомпаніями – не більш ніж 20 млн грн від доходу за рік і не більш ніж 1 тис. га в обробці.
“За нашими оцінками, частка аграрних холдингів в структурі землекористування становить близько 25-26%. Близько 65-66% – це середні сільгосппідприємства і лише 10-15% – дрібні господарства. Відповідно, 90% сектора втрачає податкові пільги”, – зазначив В.Лапа.
При цьому він зазначив, що інвестування в сучасну сільгосптехніку та технології для 1 тис. га є економічно недоцільно, тому дрібні компанії низькопродуктивні і неконкурентоспроможні.
У свою чергу, І.Метельова вважає: якщо для рослинництва законопроектом при скасуванні податкових пільг передбачені компенсатори – відновлення відшкодування ПДВ при експорті, то тваринництво, яке більш капіталомістке й напрямком, що довго окупається, залишається без підтримки.
“Якщо говорити про скасування пільгового режиму оподаткування, то в першу чергу постраждає тваринництво – воно орієнтоване на внутрішній ринок”, – сказала заступник голови правління “Сварог Вест Груп”, зазначивши, що на сьогодні в Україні “тваринництво – це не бізнес, а соціальний проект”.
У комплексі з кризою через закриття російського ринку для української молочної продукції, падіння закупівельних цін на молоко, висока вартість кредитних ресурсів і т. д., скасування фіксованого сільгоспподатку і права акумуляції ПДВ призведе до скорочення поголів’я та обсягів виробництва продукції, вважають експерти. Аналогічна ситуація може скластися і в рослинництві, де рентабельність виробництва зерна у 2013 році, за статистичними даними, становила 2%.
За оцінками УКАБ, в разі прийняття законопроекту позитивний ефект становитиме максимум 2-3 млрд на рік, але і він протримається недовго: багато компаній будуть змушені згортати діяльність і скорочувати персонал.
Як зазначив голова Аграрного союзу України (АСУ) Геннадій Новіков, існують інші способи збільшити надходження податків від аграрного сектора без відмови від податкових пільг.
На його думку, під час перегляду режиму оподаткування в АПК більш прийнятне було б введення єдиного сільськогосподарського податку, який стягується з 1 га землі з урахуванням природно-кліматичних зон. Базою оподаткування виступить нормативно-грошова оцінка сільгоспугідь, актуалізована на початок звітного періоду. Робоча група АСУ оформляє відповідні пропозиції.
Крім того, зазначив Г.Новіков, необхідно викорінити схеми тіньової обробки земель.
“За статистикою, у податках беруть участь в середньому 20 млн га. А скільки ж усього? Лише ріллі 30 млн га. Виникає питання: де іще 10 млн га?”, – говорить він.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів 21 липня зареєстрував у Верховній Раді законопроект № 4309а, який, зокрема, передбачає скасування з 1 січня 2015 року для агрокомпаній, щорічний оборот яких перевищує 20 млн грн, а площі земель в обробці – 1 тис. га, фіксованого сільгоспподатку і спецрежиму акумуляції ПДВ.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас