Прогноз на осінь: м'ясо подорожчає, а курс "устаканиться" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прогноз на осінь: м'ясо подорожчає, а курс "устаканиться"

Валюта
4289
Восени українська економіка може виявити ознаки одужання. На думку економістів, курс долара, ціни на нерухомість і бензин мають бути стабільні. А ось інфляція за підсумками року в межах очікуваних урядом 17-19%, хоча і може спровокувати зростання цін і відбитися на зниженні зарплат, але водночас стимулюватиме розвиток бізнесу, що дозволить з часом вивести країну з кризи. Як саме будуть жити українці восени, розбиралася «Сегодня».
КУРС. Мінфін прогнозує наприкінці 2014-го курс долара/гривні на позначці 12. Це непоганий сценарій, вважають економісти, оскільки нацвалюта сьогодні на ринку й так стоїть. «Українці вже звикли жити за цим курсом і тут головне, що восени не очікується великих коливань, навіть незважаючи на кризу в країні і проведення АТО. Тому такий курс нині потрібно сприймати, як стабільність», – вважає президент Украналітцентра Олександр Охріменко.
Спокійна валюта означає також, що восени ціни на нерухомість не будуть змінюватися. «Хоча попит на житло на первинці й вторинці зростає щомісяця на 200-300 угод, ажіотажу серед покупців не очікується. Це також впливає на цінову політику продавців і забудовників. Зараз ціни на дні і зростати або падати восени навряд чи будуть, адже курс стоїть на місці», – відзначає аналітик SV Development Сергій Костецький.
Вартість бензину може виходити від курсу євро/гривня, говорить директор «А-95» Сергій Куюн: «Наприклад, за цим курсом можна чітко відстежувати, скільки коштує літр марки А-95. Наприклад, якщо зараз готівковий курс у межах 15,5-16,5, бензин стільки ж коштує». За словами Охріменка, до кінця року євро може подорожчати щодо нацвалюти до 17,5-18 грн: «У всьому світі бізнес починає переходити на розрахунок у євро, навіть Китай. Від цього позиції долара падають, а євровалюта дорожчає. Тому не виключено, що й бензин трохи збільшиться».
ЦІНИ. Не така страшна й інфляція, вважають експерти. За даними Держстату, у червні-2014 становила 12% порівняно з цим же місяцем у 2013 році. «Основне зростання відбулося у першому півріччі. Тому восени інфляція може сповільнитися і за підсумками року збільшитися ще на 5-7%. А це на 2% на місяць, що не так страшно. Тобто якщо ціни на товари і будуть зростати, це буде не різко», – пояснює аналітик MPP Consulting Павло Мельник. За словами аналітика «ААА» Марії Колесник, якщо врожай буде хороший, восени будуть стабільні ціни на хліб, макарони, крупи. «Подешевшати можуть наші овочі в межах 1-2 грн». А сезонні товари, м’ясо, молочка та імпортні фрукти можуть подорожчати близько на 10-15%.
Зарплати зростатимуть повільно, тому краще економити
На думку експертів, висока інфляція хоча і стимулює розвиток бізнесу, але водночас загрожує українцям повільним зростанням зарплат. «Коли в країні є інфляція, це добре для економіки, але вже зараз помітно, що українці почали менше купувати імпорту та орієнтуються на товари місцевого виробництва. Це означає, що наші виробники стають конкурентоспроможними, в тому числі й за рахунок збільшення продажів на зовнішніх ринках. Такі позитивні зрушення в економіці люди відчують на собі через рік-два, коли буде з’являтися більше робочих місць, а зарплата зросте в середньому на 40%», – пояснює Павло Мельник.
Але допоки кращі часи не настали і економіка не вийшла з кризи, українцям доведеться затягнути пояси і навчитися заощаджувати, зазначає Олександр Охріменко: «Потрібно розуміти, що підвищення зарплат йде слідом за зростанням цін. Тому якщо інфляція за підсумками року становитиме 17-19%, і ціни за рік зростуть на стільки ж, то зарплати підтягнуться в кращому випадку на 10%. Тобто якщо сьогодні українці в середньому отримують близько 3300 грн на місяць, то восени будуть заробляти не більше ніж 3500 грн».
ЕКОНОМІЯ. За словами економістів, щоб по-справжньому заощадити цієї осені, найкраще розробити повноцінну стратегію. «Можна поставити лічильники на воду і водонагрівачі, утеплити квартири пінопластом і встановити пластикові вікна. Можна оновити побуттехніку – холодильники і пральні машини – оскільки ці товари розроблені на основі енергозберігаючих технологій», – пояснює Мельник. А Охріменко радить звернути увагу на розпродажі й оптові магазини: «Теплий одяг і взуття можна купити влітку, коли ці товари розпродаються зі знижкою до 70%. Крім того, краще ходити за продуктами в оптові точки, адже там вони на 20-30% дешевше, ніж у супермаркетах. Добре б самим закривати варення, соління, закуповувати про запас картоплю, моркву, буряк». Експерти впевнені: такі методи економії дозволять скоротити щомісячні витрати сім’ї на 20-40%.
Коновалова Христина
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас