Як жорсткі санкції США вплинуть на економіку і бізнес в Росії, США і ЄС - думка з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як жорсткі санкції США вплинуть на економіку і бізнес в Росії, США і ЄС - думка з РФ

Світ
2688
Короткостроковий ефект від санкцій ми можемо спостерігати на сьогодні. Він виражається в різкому зниженні вартості акцій російських компаній (як тих, що потрапили до списку санкцій, так і тих, які відсутні в ньому). Крім того, введення третього пакету санкцій вже негативно позначилося на вартості російської валюти.
Однак досить емоційна реакція ринку, швидше за все, не буде тривала, і більшість учасників ринку віддадуть перевагу дочекатися рішення ЄС щодо введення схожих санкційних заходів. Що стосується довгострокового ефекту, то введення санкцій, насамперед, позначиться на співпраці РФ і США в галузі ОПК, що змусить як одних, так і інших вводити імпортозаміщувальні програми і шукати нових постачальників. Вплив у фінансовому секторі не бачиться на сьогодні таким значним, як хотілося б продемонструвати. Однак, іще до введення повномасштабних секторальних санкцій ці доповнення можуть призвести до зниження темпів зростання економіки і рівня життя пересічних росіян.
Наслідки санкцій можуть позначитися на фінансовому секторі, секторі ВПК і деякому змішанні зовнішньополітичного сектора (швидше за все в бік Китаю). Крім того, через заборону на купівлю цінних паперів низки російських компаній може знизитися біржова ліквідність як за акціями цих компаній, так і за паперами російських компаній загалом. Це здатне загальмувати розвиток російського фондового ринку.
Власне Європа поки не зважилася на введення секторальних санкцій. До сьогодні наслідки для неї не будуть значні. Щодо США, то як безліч разів зазначалося вищим керівництвом РФ, санкції є двосічним інструментом. Це може спричинити спад у низці галузей США, зокрема в космічній галузі. Крім того, якщо деяким колам у Штатах не вдасться повномасштабно втягнути Росію в конфлікт в Україні, то вже до кінця осені США може втратити статус світового гегемона, і долар піде з позиції резервної світової валюти.
Відмінності за рівнем і жорсткістю санкцій суттєві. Варто відзначити, що США має набагато менший товарообіг з Росією, ніж ЄС, і ризикує отримати менш відчутну відповідь з боку РФ. У той час як європейці (в першу чергу представники бізнесу), ризикують незрівнянно більшими наслідками. Це і обумовлює більш м’яку риторику представників Європи. Якщо ж спробувати розібратися з показниками «жорсткості й ефективності» санкцій США, то за найближчого розгляду можна побачити, що найбільш чутливим заходом стало обмеження умов кредитування низки фінансових структур РФ. Що ж до ефективності таких заходів, то її ми маємопобачити й оцінити найближчим часом (думаю, до виборів у Штатах).
Антон Козюра, аналітик міжнародної компанії Альпарі
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас