Санкції проти Росії: нафтові компанії в пастці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Санкції проти Росії: нафтові компанії в пастці

Енергетика
1915
Новий етап погіршення відносин Росії і Заходу може призвести до проблем для деяких нафтових компаній, що працюють в Росії.
Санкції погіршують перспективи російської економіки, особливо небезпечні обмеження стосовно компаній енергетичного сектора.
Досі західні санкції в основному були направлені на певне коло фізичних і юридичних осіб. Внаслідок цього деякі компанії втратили можливість залучати середньо- і довгострокове фінансування в США, а їхні активи, у разі наявності, були заморожені.
У виданні Oil Price відзначають, що якщо Барак Обама хоче добитися ефективності санкцій, то йому необхідно вводити санкції проти нафтогазових компаній, оскільки нафтогазові доходи становлять близько 50% доходів російського бюджету.
До минулого тижня великі західні нафтові компанії, що працюють в Росії, не особливо сильно переживали за свій бізнес. Такі компанії, як ВР, ExxonMobil та Royal Dutch Shell, протистояли тиску Білого дому, прагнучи зберегти свої бізнес в Росії.
Вони припускають, що серйозного збитку їхні багатомільярдні проекти не зазнають навіть у разі погіршення відносин між Росією і Заходом. Але ринки відреагували значно сильніше, ніж раніше.
Після оголошення про введення санкцій відносно “Роснафти” і “НОВАТЕКа”, вартість їхніх акцій впала на 6,2% і 11,5% відповідно.
Падіння котирувань не оминуло і західні компанії. Капіталізація BP 17 липня впала на $4,4 млрд. BP володіє 19,8%-ю часткою в “Роснафті”. При цьому майже третина видобутку нафти компанії, а це близько 1 млн барелів на день, припадає на інвестиції в “Роснафту”.
ExxonMobil також має масивні бізнес-плани з “Роснафтою”. Обидві компанії працюють над бурінням свердловин в Сибіру вартістю $300 млн, наступного місяця очікується початок буріння в Арктиці, вартість проекту становить $700 млн.
ExxonMobil і “Роснафта” також домовилися спільно працювати над створенням СПГ-терміналу для експорту газу з тихоокеанського узбережжя Росії.
У компанії стверджують, що проекти ніяк не будуть зачеплені санкціями.
18 липня портал Zacks.com, що займається дослідженням ринку, попередив інвесторів щодо ризиків, пов’язаних з компаніями, що працюють в Росії.
Основна проблема може бути саме в залученні фінансування великими російськими нафтовими і газовими компаніями. Деякі з них вже щільно працюють на східному напрямку для вирішення цього питання.
Газета New York Times зазначає, що російські енергетичні компанії стають все більш залежні від китайського фінансування для реалізації капіталомістких проектів. Частково це пов’язано з тим, що Китай прагне збільшувати використання російських енергоносіїв.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас