Стрілянина по нафтогазових площах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стрілянина по нафтогазових площах

Енергетика
490
Уряд Арсенія Яценюка запланував активізувати вітчизняне нафтогазодобування і вирішив залучити для цього нових гравців, продавши їм спеціальні дозволи на розробку родовищ. Очікувалося, що у 2014-2015 роки на аукціони буде виставлено 25 нафтогазоносних ділянок. Але перші торги цього року, проведені Державною службою геології та надр України (Держгеонадр) у п’ятницю, 18 липня, показали, що графік реалізації цих планів буде порушений.
Очікувалося, що на аукціон будуть виставлені шість спецдозволів на видобуток вуглеводнів. Це, зокрема, Біличівська площа (нафта, природний газ, конденсат) в Полтавській області та Лосіщанська і Сурмачівська ділянки (нафта, природний газ, конденсат) – у Сумській.
Також на торгах планувалося залучити інвесторів для розробки Попаснянської площі (газ центрально-басейнового типу), Новосвітлівської та Селезнівської площ (метан вугільних родовищ), розташованих у Луганській області.
Однак перераховані спецдозволи під час аукціону представлені не були. Як і низка інших, які також стосувалися розробки родовищ різних корисних копалин на території південно-східного регіону країни, де зараз триває активна фаза антитерористичної операції і, по суті, ведуться бойові дії у боротьбі з сепаратистами.
Крім того, потенційні інвестори не виявили інтересу до розробки нафтогазових ділянок в Сумській і Полтавській областях. «Очевидно, основна причина цього криється у політичній нестабільності й відсутності чіткого розуміння перспектив розвитку української нафтогазової галузі», – зазначив Forbes представник Держгеонадр, що побажав залишитися неназваним.
Негативно впливають на інвестпривабливість галузі й антикризові ініціативи НАК «Нафтогаз України», за допомогою яких держхолдинг планує забезпечити стабільність на ринку без імпорту дорогого російського палива. На початку літа Андрій Коболєв, голова правління НАК, оголосив про намір затвердити через Кабмін рішення, яке зобов’яже приватних виробників до кінця поточного року половину видобутого газу закачувати в підземні сховища для створення страхового резерву. А від початку наступного року власники ресурсу отримають право розпоряджатися своїм ресурсом з ПСГ на власний розсуд.
Але приватні підприємства не довіряють таким обіцянкам і критикують їх. «Компанії вже згортають здобич, і існує ризик її повної зупинки. Адже їм потрібно сплачувати податки, погашати кредити. А прибутки брати нема де, якщо реалізації газу не буде», – сказав Forbes Геннадій Кобаль, аналітик консалтингової компанії «Ньюфолк». Він звернув увагу, що у разі урядового рішення, яке дозволить забирати газ у приватних газодобувних компаній, Кабмін і «Нафтогаз» ризикують зіткнутися з судовими розглядами, які ініціюють інвестори. Тому владі потрібно шукати порозуміння з бізнесом і знаходити взаємоприйнятні способи врегулювання ситуації з дефіцитом газу на внутрішньому ринку.
Інакше перспективи невтішні. «Стимулів для інвестицій в нафтогазовий видобуток в Україні немає. Від початку року на урядовому рівні нічого не було зроблено для розвитку галузі. У підсумку ми взагалі ризикуємо її втратити», – прогнозує Кобаль.
Очевидно, керівництво «Нафтогазу» це усвідомлює. Тому намагається домовитися з приватними видобувними компаніями. Про таку зустріч, яку провів голова правління НАК Андрій Коболєв, його прес-служба повідомляла 10 липня. «Ми запропонували цим компаніям взяти участь в розвитку сучасного енергетичного ринку України, інтегрованого в єдиний ринок Євросоюзу. Зі свого боку, «Нафтогаз» уважно вивчить всі зустрічні пропозиції учасників ринку і готовий обговорювати їх з усіма зацікавленими відомствами», – зазначив Коболєв.
Представники компаній, йдеться в релізі НАК, домовилися про створення робочої групи для узагальнення пропозицій, детальне обговорення яких буде продовжено під час наступних зустрічей. Час проведення цих «наступних зустрічей» у держхолдингу не уточнюють.
Але серйозні проблеми у «Нафтогазу» намітилися не лише з приватними добувачами. Сергій Костюк, голова правління ПАТ «Укргазвидобування», яке входить в структуру НАК, розповів про негативну тенденцію у взаємодії з держхолдингом. За його словами, борг «Нафтогазу» перед «Укргазвидобуванням» за реалізований газ сягнув до 1 липня 2014 року 2,9 млрд грн. І це за ціни реалізації, яка не покриває собівартість. «Весь видобутий газ реалізується НАК «Нафтогаз України» за ціною 349 грн без ПДВ за 1 тис. куб. м.
Собівартість разом з необхідними капітальними інвестиціями для підтримки видобутку становить 738 грн без ПДВ. І це, якщо проводити розрахунки за вітчизняними стандартами, оскільки собівартість, яка розраховується за міжнародними показниками, за наших умов видобутку сягає $250 за 1 тис. куб. м», – говорить Костюк.
Він стверджує, що збільшення ціни реалізації газу, що добувається, і погашення боргів з боку НАК дозволить «Укргазвидобуванню» стабілізувати видобуток (у 2013 році він становив 15,1 млрд. куб м) і направити кошти на розвідування нових родовищ, збільшити обсяги буріння і почати «дуже обмежену» програму оновлення інфраструктури.
Можливості для розвитку видобутку газу в Україні за створення конкурентоспроможних ринкових умов, які покривають виробничі витрати і дозволяють окупатися інвестиціям, демонструє статистика Міненерговугілля. Завдяки капіталовкладенням в реалізацію виробничих програм у попередні роки, приватні компанії у 2013 році збільшили видобуток на 18% до 2,8 млрд куб. м, а в першому півріччі 2014 року – ще на 32%.
Торік загальне споживання газу в Україні сягало 50,4 млрд куб. м, з яких було імпортовано 29 млрд куб. м, а 21,4 млрд куб. припало на власний видобуток (15,1 млрд куб. м – «Укргазвидобування»; 1,9 млрд. куб. м – «Укрнафта»; 1,7 млрд куб. м – «Чорноморнафтогаз» і 2,8 млрд куб. м – приватні компанії).
Світлана Долінчук
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас