Роздаємо паливо оптом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роздаємо паливо оптом

Енергетика
369
В Україні оприлюднили нові умови продажу нафти та скрапленого газу. На думку уряду, запропоновані ним реформи дозволять різко наростити доходи держави від сировинних операцій. Але за золотими горами Кабміну вже майорять надприбутки кураторів торгів, першою з яких буде група «Приват» Ігоря Коломойського.
КОНКУРС ПІСНІ
Зміни умов торгівлі енергоресурсами були прийняті нинішнім Кабінетом міністрів у кращих традиціях його попередників. Адже з публікації на урядовому порталі з’ясувалося, що реформи були прийняті за постановою Кабміну №239 ще два місяці тому – 16 травня. А відомо про це стало лише в середині липня.
Після вивчення документа відчуття дежавю тільки посилилося. Так, відповідно до порядку біржових аукціонів на ринку будуть збережені так звані спеціалізовані аукціони, на яких здійснюється продаж скрапленого (балонного) газу населенню. З одного боку, у збереженні цього правила немає нічого особливого, адже спецаукціони мають на увазі продаж газу за соціальною ціною, що вкрай важливо для зубожілих споживачів. Але насправді цей тарифний імунітет – міраж.
Якщо раніше ціна пропан-бутану для трейдерів, що працюють з населенням, була зафіксована на рівні 2130 грн./т, зараз вона буде визначатися шляхом множення середньозваженої ціни реалізації балонного палива на спецаукціонах торік (згадані 2130 грн./т) на коефіцієнт зміни ціни природного газу для населення. Враховуючи плани уряду підтягти вартість блакитного палива до ринкової, зростання ціни скрапленого газу неминуче.
Виходячи з цього, можна стверджувати, що з позиції турботи про пересічних українців набагато ефективніша була б повна відмова від спецаукціонів на користь комерційних з одночасним забезпеченням соціального захисту для побутових споживачів газу. За таких умов збереження аукціонного механізму не мало б жодного сенсу, але в Кабміні не надали цьому особливого значення. Можливо, уряд просто не хотів заважати трейдерам продовжувати займатися бізнесом. Зараз вони, як і колись, можуть реалізовувати частину придбаного на спецторгах скрапленого газу на комерційному ринку (а не серед населення), зберігаючи під час перепродажу рентабельність на рівні 400%.
У перерахунку на абсолютні цифри минулими роками йшлося про заробіток до 3 млрд. грн./рік. Щоправда, зараз це вже неможливо. Якщо раніше обсяг продажів скрапленого газу через спецаукціони був фактично нелімітований (сягав 40 тис.т/місяць), зараз він обмежений рівнем 4 тис.т/місяць (усереднений обсяг потреб населення в балонному паливі). При цьому решта ресурсу буде продаватися за ринковими цінами на комерційних торгах.
НАСТУПНИЙ НОМЕР
Найбільшу вигоду від цього отримають два ключових виробника скрапленого газу. По-перше, державна «Укргазвидобування» і, по-друге, Напівдержавна «Укрнафта», підконтрольна групі «Приват» Ігоря Коломойського. Додаткові фінансові вливання вкрай важливі для обох підприємств, які на кожному розі говорять про нестачу коштів на розвиток основного напрямку своєї діяльності – нафтогазовидобутку. Але, незважаючи на вигідні для них зміни на ринку правил торгівлі енерегоресурсами, великого інвестиційного ренесансу у них не буде.
«Укрнафтоі» завадить згадана урядова постанова № 239, відповідно до якої були також змінені умови торгівлі нафтою, які вимиють з компанії більше грошей, ніж принесе продаж скрапленого газу. Так, за нинішніми правилами, розрахунок стартової вартості аукціонної ціни для чорного золота буде здійснюватися з прив’язкою до вартості нафти, що надійшла на митну територію України. Цитуємо документ: «А якщо в зазначений період сировина «Юралс», «Айзер» або інших легких сортів Каспійського регіону не надходить на митну територію України, стартова ціна буде визначатися за котируваннями агентства Platts шляхом множення середнього значення ціни фактичних угод з продажу нафти сорту Brent на коефіцієнт 0,85».
Таким чином, фактично зараз йде мова про застосування понижуючого коефіцієнта, який знизить стартову ціну на українську нафту на 15%. Це на декілька порядків нижче, ніж раніше, коли первісна вартість на українську нафту встановлювалася на рівні середнього котирування нафти Urals на Північному Заході і в Середземномор’ї. «Постанова фактично встановлює знижку, що безпрецедентно у світовій практиці нафтового бізнесу. Найкращі низькоякісні сорти нафти не дисконтуються щодо еталонних сортів, таких як «Брент» або «Айзер Лайт» у розмірі 15%, максимум – 5%. Тоді як в цьому випадку мова йде про українську нафту, яка за своєю якістю є однією з найкращих», – пояснює директор «А-95» Сергій Куюн.
За його підрахунками, недоотриманий прибуток «Укрнафти», як найбільшого вітчизняного нафтодобувача, становитиме близько 3 млрд. грн. на рік. Але групу «Приват», що контролює цю компанію, це навряд чи бентежить. Адже близькі їй структури іще з 2006 року монопольно викуповують українську нафту на аукціонах, направляючи її на переробку до спорідненогго кременчуцького НПЗ «Укртатнафта».
Але зараз звинуватити Ігоря Коломойського в активізації штучного вимивання грошей з напівдержавного нафтодобувача вкрай складно, тому що він робить все для того, щоб “російська весна” не поширилася зі сходу України на інші регіони. Тому будь-які спроби утиску бізнес-інтересів дніпропетровського мільярдера з властивою йому щирістю напевно будуть кваліфікуватися як опір інтересам революції.
Дмитро Рясний
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас