Підприємства транспорту та поштового зв'язку готуються до скорочення споживання газу - та використання альтернативних джерел — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підприємства транспорту та поштового зв'язку готуються до скорочення споживання газу - та використання альтернативних джерел

Енергетика
563
Підприємства транспорту та поштового зв’язку готують технічні рішення щодо скорочення споживання газу та використання альтернативних джерел теплоенергії в опалювальному сезоні 2014 року та в цілому до 2020 року.
Як повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури України, відповідне завдання перший заступник міністра Олександр Малин поставив перед керівниками галузі під час колегії відомства.
“Газозаміщення зараз є складовою національної безпеки країни. Сфера транспорту споживає майже 200 млн кубометрів газу. Це не так багато в загальному обсязі, однак нас ніхто не позбавляє зобов’язань оптимізувати не лише наші витрати у вигляді природного газу та енергії. Наша оптимізація має відбуватися на трьох етапах: генерації, транспортуванні та збереженні теплової енергії”, – зазначив Малин.
Мінінфраструктури спільно з підвідомчими підприємствами проаналізувало роботу газових котелень та за участі експертів підготувало план заходів щодо скорочення обсягів споживання природного газу, газозаміщення й розробки галузевих програм з підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів на 2015-2020 роки.
Серед рекомендованих рішень – модернізація обладнання газових котелень, перехід на тверде біопаливо, електроопалення з використанням “нічного” ​​тарифу, утеплення огороджувальних конструкцій і т.д. У опалювальному сезоні 2014 року очікується скорочення обсягів споживання газу підприємствами, підлеглими Мінінфраструктури, близько на 14 млн кубометрів.
Тим підприємствам, де неможливо скоротити споживання газу, доручено вжити заходів щодо підвищення ефективності використання теплової енергії.
“Ми не скрізь можемо відмовитися від газу. Приміром, є вузлові станції, які живлять теплом 50-70-тисячні міста. Але там ми можемо оптимізувати його використання”, – підкреслив перший заступник міністра.
У тих структурних підрозділах, де можна обійтися без газового опалення, Мінінфраструктури рекомендує залучити компанії, які мають досвід підготовки проектних рішень з переходу на альтернативні види палива. При цьому фінансування цих робіт, може здійснюватися не тільки за бюджетні кошти, а й із залученням приватних інвестицій, у тому числі через укладання енергосервісних контрактів як форми державно-приватного партнерства.
Малин нагадав, що уряд прийняв рішення про стимулювання заходів щодо заміщення природного газу в сфері теплопостачання. Тобто з держбюджету буде компенсована різниця 10% від чинного тарифу на виробництво теплової енергії з використанням природного газу.
Перший заступник міністра підкреслив, що керівники підприємств нестимуть особисту відповідальність за проведення роботи із газозаміщення. Мініфраструктури буде моніторити реальні показники зниження споживання теплової енергії, та приймати відповідні рішення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас