Українці сміливо довіряють карти банкоматам і все частіше стають жертвами шахраїв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці сміливо довіряють карти банкоматам і все частіше стають жертвами шахраїв

Фінтех і Картки
1569
Останні кілька років стрімко зростає кількість випадків шахрайства з платіжними картами в банкоматних мережах. Про це свідчить статистика Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем EМА. Якщо в 2012 р. кількість повідомлень від українських фінустанов про такі інциденти не перевищувала 600 за квартал, то в кінці 2013 р. цей показник досяг майже 1 тис. випадків. При цьому набагато рідше власників платіжних карт стали обманювати в інтернеті. Кількість інших видів подібних злочинів фактично залишається на колишньому рівні – частота шахрайства в системах інтернет-банкінгу і в еквайрингової мережі виросла незначно.
Злодій-машина
Те, що банкомати стали небезпечніше, банкіри пов’язують з великомасштабними злочинними операціями і погіршенням криміногенної обстановки в країні. Протягом двох останніх років вірус, яким були заражені більше тисячі банкоматів Wincor, зчитував дані карт клієнтів, розповідає заступник голови правління, керівник роздрібного бізнесу УкрСиббанку Костянтин Лежнін. У І кварталі 2014 злочинці почали використовувати зібрані ними дані карт, що спровокувало стрибок у статистиці. Однак Національний банк і правоохоронні органи швидко відреагували та припинили незаконні дії, зазначає Лежнин.
«Кінець 2013 р. – початку 2014 погіршилася криміногенна обстановка в деяких регіонах країни у зв’язку з нестабільною політичною ситуацією. Безумовно, це також вплинуло на зростання числа випадків шахрайства з банкоматами », – говорить начальник управління безпеки карткового бізнесу Надра Банку В’ячеслав Федотенко. Зловмисникам вдається встановлювати на банкомати шкідливе програмне забезпечення і зчитувальні пристрої (Скімер), так як служби банку та інкасації не забезпечують достатнього контролю за станом АТМ, вважає фахівець.
Те, що українці активно використовують банкомати, підтверджують дані НБУ. Станом на 1 квітня 2014 сума зняття готівки з карт практично в чотири рази перевищила суму безготівкових платежів з використанням банківського пластика. Однак сама кількість безготівкових платежів почало зростати, склавши 193 млн операцій, що на 10 млн більше, ніж операцій зняття. При цьому, як показало дослідження GfK Ukraine, проведене в січні-квітні 2014 р. За замовленням EMA, власники карток переважно не замислюються про небезпеки, які може приховувати банкомат. Про можливі загрози при знятті коштів згадують всього 22% опитаних. І те, не із за ризику опинитися жертвою шахраїв, а з остраху, що банкомат може вилучити карту. Найбільш небезпечними українці вважають розрахунки в інтернеті (51% опитаних), в кафе і торгових точках (38% і 33% відповідно), а також через інтернет-банкінг (33%). В інтернеті українці бояться підчепити вірус або зіткнутися з перехопленням реквізитів карти.
На страх і ризик
Загалом 15% власників пластику в Україні стикалися з тим чи іншим видом карткового шахрайства з картами на власному досвіді або на досвіді людей з найближчого оточення. У п’ятій частині випадків пережитий досвід змушував жертв надалі уникати використання платіжних карт. Часто українці просто не знають іншого способу забезпечити збереження своїх коштів. 11% опитаних не змогли назвати жодного способу захисту від шахрайства з банківськими картами. При цьому серед тих, що все ж згадувалися, превалювали способи, пов’язані зі збереженням PIN-коду. Sms-банкінг пролунав у відповідях всього 13% респондентів – більшість власників карток сприймає цей сервіс як джерело інформації про надходження коштів на картку, а не як інструмент для припинення шахрайських операцій, зазначають у EMA. Бракує українцям також інформації про призначення лімітів на проведення операцій по карті. Мало хто знає про те, що ліміти можна збільшити, зателефонувавши до контакт-центру банку або скориставшись системою інтернет-банкінгу.
В цілому рівень шахрайства з картами в Україні набагато нижче, ніж у Європі, відзначає віце-президент з розвитку бізнесу представництва MasterCard в Україні Сергій Францишко. Це пов’язано з тим, що українці менше використовують пластик, ніж жителі ЄС. Основна частка шахрайства платіжними картами в світі припадає на операції в торговельній мережі, доповнює Лежнин. «Ще однією причиною невисокого рівня шахрайства в торгових мережах є нова інфраструктура, – говорить він. – Більше половини платіжних терміналів були встановлені до Євро-2012 і мають хороший захист ».
Анна Павленко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас