Українці по максимуму відмовляються від покупок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці по максимуму відмовляються від покупок

Особисті фінанси
2378
Роздрібні продажі в Україні встановили антирекорд за підсумками першого півріччя. У січні-червні темпи зростання товарообігу склали всього 0,8% порівняно з аналогічним періодом 2013 р., коли динаміка була 11,1%. За даними Держстату, в грошовому вираженні роздрібний товарообіг за шість місяців 2014 склав 417,5 млрд грн. А продажі у підприємств роздрібної торгівлі та ресторанів зовсім скоротилися відносно першого півріччя 2013 р. на 2,1%, склавши в цілому 202,1 млрд грн.
Шопінг скасовується
Враховуючи ситуацію, що склалася в Донбасі, цілком очікувано було скорочення темпів торгівлі у Донецькій і Луганській областях. Підсумкова статистика там виявилася гнітючою: спад торгівлі в січні-червні в цих регіонах склав 2,5% і 7,7% відповідно. Як не дивно, негативні показники в цьому плані виявилися і у Києва (без області) – мінус 4,6%. Але столиця, як і колись, показала найбільший товарообіг у грошовому вираженні – 55,3 млрд грн. При цьому жителі Київської області у порівнянні з минулим роком, навпаки, витрачали більше решти українців – у столичному регіоні товарообіг роздрібної торгівлі зріс на 7,6%. Відносно високі темпи зростання були також у Черкаській (на 7,0%), Житомирській (на 5,7%) і Полтавській (на 5,6%) областях.
На думку директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, той факт, що темпи продажів у роздробі зберегли хоч і незначне, але зростання, вже можна вважати позитивним моментом. «Те утримання, яке сьогодні є по середнім зарплатам, не зовсім відповідає реальному життєвому рівню в країні. Адже інфляція зросла, і, отже, купівельна спроможність знизилася. По суті, людям доводиться економити на всьому чому можна, але в основному на товарах довгострокового користування », – говорить експерт. Нагадаємо, в червні вартість споживчих товарів зросла на 12% порівняно з червнем 2013. Крім того, за словами Юрчишина, свою роль у зниженні роздрібних продажів зіграла девальвація. За даними Нацбанку, гривня подешевшала в середньому на міжбанківському ринку з початку січня до кінця червня на 45% – до 11,82 UAH / USD. Втім, без подорожчання товарів роздрібна торгівля в грошовому вираженні могла зовсім показати негативну динаміку, а не слабке зростання.
Зміна настрою
Незважаючи на загальний спад продажів по країні за півроку, у червні споживчі настрої українців злегка покращилися. Про це свідчить опубліковане напередодні дослідження компанії GfK Ukraine. Індекс потребнастроеній в червні став кращим з січня 2014 р., коли країна перебувала у стані політичної кризи. Але індекс все ще досить низький у порівнянні з попередніми роками. Правда, піднятий настрій далеко не у всіх громадян. Як сказано в дослідженні, споживчі настрої покращилися у всіх регіонах, крім півдня і сходу. Тут вони стали ще більш песимістичними. «Поступова стабілізація політичної ситуації після інавгурації нового президента і зменшення загрози повномасштабної війни сприяли поліпшенню економічних очікувань громадян. Одночасно слабка динаміка поточного матеріального становища стримує зростання внутрішнього попиту », – говорять аналітики GfK Ukraine.
Українці по максимуму відмовляються від покупок
Уповільнення темпів зростання роздрібної торгівлі намітилося в другому півріччі 2013. Опитані «Капіталом» експерти ще місяцем раніше прогнозували, що динаміка зростання роздрібного товарообігу буде сповільнюватися. За словами керівника аналітичного підрозділу групи «Інвестиційний Капітал Україна» (ICU) Олександра Вальчишена, темп зростання роздрібного товарообігу рік до року буде затухати і, можливо, до нуля. Втім, не виключено, що при збереженні військового конфлікту в східних регіонах і поточного стану економіки роздрібна торгівля може і зовсім піти в мінус. І навіть подальше зростання цін на товари не врятує статистику.
«У контексті негативних очікувань населення і далі буде обмежувати себе у витратах. Тим більше що українці вже були свідками ситуацій, коли не працювали банкомати, затримувалися зарплати і пенсії », – зазначив Юрчишин. При цьому опитані експерти сумніваються, що Кабмін піде на штучне стимулювання роздрібних продажів. За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, попередній уряд, зіткнувшись з рецесією економіки в другій половині 2012 р., в ручному режимі стимулювало зростання роздрібного товарообігу, в тому числі стримуючи курс гривні. «Як бачимо, рецесію це не поборювало. Але, безумовно, якщо б зростання роздрібу було менше, рецесія була б глибше», – зазначає економіст.
Ростіслав Шаправскій
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас