Про «до» і «пост» революційне рейдерство... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Про «до» і «пост» революційне рейдерство...

Казна та Політика
1143
Протягом чотирьох років перебування Віктора Януковича на посаді президента від рейдерських захоплень постраждало близько п’яти тисяч підприємств. Про це повідомили в Антирейдерській асоціації України. За словами голови асоціації Володимира Остапенка, рейдерським захопленням піддавалися цілі галузі економіки. Щорічна сума операцій з незаконного перерозподілу власності становила близько семи мільярдів доларів, озвучив цифри він.
За словами народного депутата України (фракція «Батьківщина»), голови парламентського комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександри Кужель, сьогодні перед законодавчою та виконавчою владою, правоохоронними органами стоїть завдання впорядкувати ситуацію та посилити регулювання в цьому питанні. Адже попри зміну влади, ситуація не змінилась на краще. За даними Кужель, величезна кількість випадків рейдерства наразі зафіксована в Криму, після окупації цієї української території Росією. Атакам піддаються середні та дрібні підприємці, насамперед власники невеликих об’єктів нерухомості, готелів. За інформацією Кужель, до її парламентського комітету вже надійшло майже 80 запитів від підприємців, які постраждали внаслідок силового захоплення їхнього бізнесу. Серед шляхів вирішення проблеми вона називає повноцінну роботу раніше створеної Міжвідомчої комісії з протидії рейдерству. Вона також відзначила, що її комітетом розроблені пропозиції, відповідно до яких при Міжвідомчій комісії планується створити аналітичну групу, яка й опікуватиметься аналізом фактів рейдерства і передаватиме свої висновки до правоохоронних органів.
КОМЕНТАР
Андрій СЕМИДIДЬКО, директор Антирейдерського союзу підприємців України:
— За нашими даними, підготовленими в межах дослідження для руху «Чесно» і для Центру протидії корупції, зараз в Україні є близько семи тисяч підприємств, які потрапили під неправомірні «поглинання» за останні три-чотири роки президентства Януковича. Всі ці захоплення формувалися через кримінальні справи, прокуратуру, міліцію. Тільки в нашому Союзі наразі зареєстровано 800 випадків рейдерства. В них беруть участь як фізичні, так і юридичні особи. Брали участь також правоохоронні органи, судді, які виносили несправедливі вироки. Стосовно ж семи мільярдів доларів, то це, гадаю, обсяг не щорічних втрат, а обсяг ринку поглинання компаній рейдерським шляхом.
Єдиний спосіб захистити себе та свої активи зараз — це «шум і світло». Потрібно якнайбільше показати ситуацію, що склалася, привертати увагу громадськості. А через порушення кримінальної справи — затримувати власника або керівника компанії. Однак, за великим рахунком, ми сьогодні не бачимо руху вперед від влади для запобігання рейдерству. Також не помітне бажання прокуратури притягнути до відповідальності всіх юридичних та фізичних осіб, які брали участь у рейдерських схемах. На жаль, сьогодні чимало хто з цих осіб часто з’являються на нових посадах — і в прокуратурі, і в податковій, і в міліції. Ті люди, які брали участь у захопленнях, продовжують це робити.
З приходом нової влади все тільки погіршилося. Можливо, причиною цього є те, що наразі правоохоронні органи намагаються не втручатись у силові захоплення. Багато людей, які користувалися спочатку революційною риторикою, тепер вважають, що війна все спише, так би мовити. Як приклад, під виглядом заселення біженців було захоплено санаторій «Джерело». Також була спроба захопити санаторій «Жовтень». Тобто приїжджають якісь невідомі люди оглянути санаторій, щоб переселити сюди біженців зі сходу. А пізніше будуть спроби захоплення земельних ділянок для будівництва житла або розвитку господарства. Тому, на жаль, ситуація тільки погіршується. Крім заяв влади про те, що вона бореться і боротиметься з рейдерством, нічого не змінилось. Обличчя у владі — не змінилися.
Як усе змінити? Можна довго дуже покращувати регуляторне поле. Але воно вже існує. У Кримінальному кодексі України (ККУ) уже все прописано: створення злочинного угруповання, ухилення від сплати податків, винесення неправомірного рішення. Зараз намагаються застосовувати 206 статтю ККУ — захоплення адміністративних будівель. Є цілий набір кримінальних злочинів, які підпадають під уже написані закони. Але їх не застосовують. Хоча б через те, що в рейдерському захопленні завжди беруть участь правоохоронні органи і судді. Тому в цій ситуації потрібно змінювати систему ставлення до таких неправомірних дій. Потрібно хоча б одного рейдера посадити. Щоб була хоч трохи напрацьована практика. Можна запобігти цьому. Але, на жаль, у нас цього ніхто не робить.
Марія Юзич
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас