Клієнтам українських банків доведеться задуматися про походження своїх доходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнтам українських банків доведеться задуматися про походження своїх доходів

Кредит&Депозит
2913
З 1 липня набув чинності закон США “Про податкові вимогах до іноземних рахунками” (Foreign Account Tax Compliance Act – FATCA). Всі фінансові структури, які приєдналися до американської програми припинення і запобігання ухиленням від сплати податків шляхом розміщення коштів у “неамериканських фінансових установах”, з цього дня повинні звітувати перед фіскальними органами США. Банки зобов’язані передавати дані про своїх клієнтів – як фізичних особах, так і юридичних, які потрапляють під статус платника податку в США, – американської службі внутрішніх доходів (Internal Revenues Service – IRS). Всього до американської програми приєдналося 117 українських банків.
Що це означає?
Відповідно до закону, банками впроваджується комплекс заходів щодо дотримання положень FATCA, яке дозволяє банкам розраховувати на “хорошу” репутацію і поблажливе ставлення американських фіскальних органів, що природно, вигідно українським банкірам, які приєдналися до програми обміну інформацією. Зокрема, це дозволить українським банкам працювати в доларовій зоні. Решті ж – вхід заборонений. Їх податкова США буде і перевіряти ретельніше, і карати на 30% від суми будь-якого перерахування в доларах. Це обумовлено тим, що абсолютно всі платежі і перекази в даних умовних одиницях, які здійснюються в безготівковій формі, проходять через американські банки.
І все б непогано, кому потрібно – той “звітує”, кому не страшно – той продовжує сплачувати зайві 30% коштів. Однак є одне “але”. Через три роки, в 2017 році ті банки, які приєдналися до програми, продовжуючи співпрацювати з відмінними від них, позбудуться свого “​​білого” ​​статусу. Саме це наштовхує українських банкірів на стежку розкриття податкової інформації американським органам.
Клієнтам на замітку
Статус податкового резидента в Штатах поняття набагато більш широке, ніж в Україні. Під нього можуть потрапити не тільки громадяни країни і володарі імміграційного статусу permanent resident (всі ті, хто отримав або виграв green cards), а так само зареєстровані на території юридичні особи, а й ті, хто перебуває на території Америки певну кількість днів у році, або ті, хто володіє нерухомістю в США, або ті, хто володіє акціями американських компаній, так само як і багато інших. Питання – як українські банки будуть ідентифікувати податкових резидентів і надавати інформацію саме по ним? Звичайно, наші банки можуть піти шляхом західних і при відкритті рахунку запитувати у клієнта інформацію – чи не є він податковим резидентом США і надавати списки тільки згідно з отриманими даними. Або ж надавати базу даних всіх клієнтів банку, щоб відповідні органи США самі шукали своїх резидентів.
Мета американської програми зрозуміла – податкова США має намір контролювати всіх своїх податкових резидентів, так само як і всіх тих, хто може мати ставленні до їх країні, валюті і т.д. Але, така концепція програми вельми схожа з механізмом роботи бюро кредитних історій, а в нашому випадку – бюро податкових історій. Принцип роботи бюро вельми простий: кожен банк здатний створити у себе спеціальну інфраструктуру і технологію для неї і з їх допомогою проводити серйозну оцінку клієнта, оцінку кожної транзакції, щоб потім на рівні правління вирішувати, які ризики можливі в кожному конкретному випадку. Так само і американські фіскали зможуть бачити, на які суми і яким чином проводяться розрахунки та перекази. Отже, американські фіскали при бажанні зможуть бачити всі доходи клієнтів вітчизняних банків.
По суті, первинна мотивація американських податкових органів у наявності: фіскали США мають намір будь-яким способом припиняти несплату податків. Як наслідок податкова США відстежуватиме порушників, які не зможуть довести законне походження коштів, а, разом з тим, і сплату податків з них. Але так само, цілком імовірно, що Америка вирішила в черговий раз перестрахуватися, посиливши моніторинг своєї фінансової системи та її учасників. Зовсім недавно, наприклад, візу в США українцям стало можливим отримувати швидше і відразу на 10 років. Оскільки віза не дає права на роботу в США, а багато, очевидно, захочуть попрацювати, Закон дасть можливість американським фіскалам швидко обчислити трудових “нелегалів”. Крім того, можливо, за допомогою цього Закону, в США хочуть створити базу з інформацією про всіх нерезидентах.
Є і ще одна проблема, законодавча. З вступом закону в силу виникає питання, що робити з міжнародними угодами. Наприклад, з Конвенцією про усунення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і капітал, діючу між Україною і США, яка зумовлює обмін інформацією тільки між компетентними органами держав. Що робити банкірам – виконувати умови FATCA і порушувати конвенцію, або дотримуватися позиції обміну інформації тільки на урядовому рівні і потрапити в список “поганих”? Швидше за все, кінець осені буде ознаменований стандартним сценарієм розвитку подій та укладенням нової угоди про обмін інформацією на уровнеправітельственних відомств, як це вже зробили більшість європейських країн.
_Наталья Ульянова, директор департаменту міжнародного податкового планування ЮФ “Ай Сі Еф” _
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас