Знизити вартість ліків в Україні допоможе страхова медицина - впевнена Рахункова палата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знизити вартість ліків в Україні допоможе страхова медицина - впевнена Рахункова палата

Казна та Політика
335
Розглянувши Звіт про результати аналізу стану та обґрунтованості надання пільг з податку на додану вартість на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Колегія Рахункової палати констатувала, що протягом 2012-2013 років функціонування пільгового режиму оподаткування податком на додану вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення не було ефективним. Про це повідомили у прес-службі Рахункової палати.
За 2012-2013 роки сума пільг ПДВ від оподаткування операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення становили близько 8,5 млрд. гривень. І хоча Україна була єдиною країною Європи, в якій повністю звільнялись від оподаткування ПДВ усі зареєстровані та дозволені для застосування лікарські засоби (а також широкий перелік виробів медичного призначення), які належать до так званої “групи комфорту” або мають багатоцільове використання, ціни зростали і на найбільш споживані ліки значно перевищували показники інших країн, в яких операції оподатковуються ПДВ. Слід зазначити, що у 2012 році 14 відс. сімей, які потребують медичної допомоги, неспроможні були придбати медикаменти у зв’язку із занадто високою їхньою вартістю, а в 2013 році таких сімей стало вже 18,3 відсотка.
При цьому Державній фіскальній службі України як правонаступнику Міністерства доходів і зборів слід забезпечити належний контроль за обґрунтованістю отримання передбачених законодавством податкових пільг суб’єктами господарювання. Діючий порядок звітності щодо отримання податкових пільг залишається недосконалим, що призводить до відсутності у податкових органів об’єктивних даних про обсяги пільгового оподаткування фармацевтичної галузі. Відсутній системний контроль за наявністю у платників податків ліцензій на право здійснення оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, внаслідок чого лише по об’єктах, на яких проводились дослідження, аудиторами виявлено факти необґрунтованого отримання пільг на суму 5,7 млн. гривень. Непоодинокими є факти необґрунтованого отримання пільг імпортерами медичних виробів за рахунок невірної класифікації продукції за кодами УКТЗЕД при митному оформленні цих товарів. Не вживаються необхідні заходи контролю за обґрунтованістю задекларованої митної вартості фармацевтичної продукції, яка за рахунок посередницьких схем у багатьох випадках завищується у 2-4 рази.
“Потребує посилення і державний нагляд (контроль) у сфері виробництва та обігу лікарських засобів, оскільки на сьогодні Державною службою України з лікарських засобів не забезпечено зменшення кількості випадків реалізації на фармацевтичному ринку України неякісних, фальсифікованих та незареєстрованих медпрепаратів”, – йдеться у повідомленні.
Колегія Рахункової палати зазначила, що запровадження з 1 квітня 2014 року 7-відсоткової ставки ПДВ на операції з постачання лікарських засобів і медичних виробів, за розрахунками аудиторів надасть можливість забезпечити щорічні надходження ПДВ до державного бюджету близько 1,4 млрд. гривень. Водночас з метою недопущення погіршення ситуації із забезпеченням населення лікарськими засобами необхідно запроваджувати компенсаційні механізми, зокрема обов’язкове медичне страхування і реімбурсацію (відшкодування), а також застосування методів референтного ціноутворення на лікарські засоби.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас