"Полтаваобленерго" оштрафували на 50 млн гривень - за зловживання монопольним становищем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Полтаваобленерго" оштрафували на 50 млн гривень - за зловживання монопольним становищем

Казна та Політика
301
Антимонопольний комітет оштрафував енергопостачальну компанію “Полтаваобленерго” на 50 млн гривень за зловживання монопольним становищем. Про це йдеться в повідомленні АМКУ.
Згідно з ним, АМКУ визнав дії компанії “Полтаваобленерго” щодо встановлення необгрунтованих вимог у технічних умовах на приєднання електроустановок замовників до місцевих (локальних) електричних мереж порушенням законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку.
“Полтаваобленерго” в технічних умовах, виданих в 2010-2012 роках, виставляла вимогу замовникам щодо їх участі в реконструкції підстанції 110/6 “Полтава-місто” “Полтаваобленерго”. З 47 таких технічних умов (ТУ) реалізовано лише чотири. При цьому за приєднання до мереж монополіста замовники цих чотирьох ТУ заплатили понад 1,1 млн гривень. Решта замовники, зважаючи на високу вартість вимог, виставлених в технічних умовах, не змогли реалізувати своє право на приєднання “, – йдеться в повідомленні.
Згідно з наявними в матеріалах справи документами інвестиційними програмами на 2010 – 2013 роки було передбачено проведення повного і вичерпного комплексу робіт з будівництва та введення в експлуатацію зазначеної підстанції “Полтава-місто” з обсягом фінансування 127 370 000 гривень за рахунок інвестиційної складової тарифу. Відповідні кошти були закладені в тариф на передачу електроенергії “Полтаваобленерго” і отримані компанією в повному обсязі.
При цьому фінансування зазначених заходів за рахунок участі споживачів не передбачалося.
“Тому” Полтаваобленерго “безпідставно намагалася отримати від замовників послуги з приєднання до електричних мереж витрати, фінансування яких відбувалося вже з інших джерел, що в свою чергу призвело до ущемлення інтересів споживачів, понесення ними додаткових витрат або взагалі неможливості отримання послуги. Необгрунтованість вимог у технічних умовах і їх невідповідність законодавству у сфері електроенергетики підтверджено також висновками НКРЕ та Держенергонаглядом “, – наголошується в повідомленні.
За скоєні дії, які є зловживанням монопольним становищем на ринку, на “Полтаваобленерго” накладено штраф у розмірі 50 млн гривень.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас