НБУ змінює монетарну політику, почавши з підвищення облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змінює монетарну політику, почавши з підвищення облікової ставки

Кредит&Депозит
1208
Національний банк вдруге за рік підвищив облікову ставку на 3 процентних пункти за раз, встановивши її на рівні 12,5% – найвищому за останнє десятиліття. Регулятор пояснює це рішення необхідністю стримати зростання цін, що у річному вимірі посилився з 0,5% у січні до 12% у червні на тлі девальвації національної валюти та підвищення житлово-комунальних тарифів. За прогнозами голови Нацбанку Валерія Гонтарєва, за підсумками року споживчі ціни піднімуться на 17%. З урахуванням інфляційних ризиків «в даний момент необхідно вжити додаткових заходів для збільшення внутрішньої вартості гривні через використання процентних важелів впливу», – йдеться в заяві НБУ.
Компенсувати емісію
Експерти називають цей крок адекватною реакцією на посилення інфляції. Правда, він вплине не через традиційний для розвинених економік канал, де в основі монетарної політики лежить інфляційне таргетування. У теорії подорожчання ресурсів для комерційних банків при і без того високих ставках по депозитах (19,7% в середньому з початку місяця по депозитах у гривні для населення) могло б призвести до подорожчання кредитів, ставка за якими зараз становить в середньому 20,6% . Як результат, постраждало б гривневе кредитування українців, яке і так знизилося за перше півріччя на 6,5 млрд грн, або 5,3%. А згортання кредитування могло б привести до скорочення платоспроможного попиту і, отже, стримало б зростання споживчих цін.
Проте в Україні, на відміну від західних економік, облікова ставка не має суттєвого впливу на ставки комерційних банків за кредитами, вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. «Підвищення облікової ставки не матиме прямого ефекту на ставки по кредитах для населення, оскільки останні вже враховують інфляцію», – погоджується провідний економіст Креді Агріколь Банку Олександр Печеріцин. На його думку, це рішення Нацбанку відіб’ється лише на ставках по коротких кредитах на міжбанківському ринку.
Крім того, навіть якщо б вплив облікової ставки на вартість кредитів для населення було б більш значним, в нинішній ситуації її підвищення не сильно допомогло б стримати зростання цін. Зараз основне джерело інфляції не попит, а пропозиція. А саме – подорожчання собівартості імпортної продукції або вітчизняної продукції з імпортними складовими із за девальвації гривні, а також підвищення тарифів на послуги ЖКГ.
За вимогою
Крім боротьби з інфляцією, у Нацбанку був ще один привід для підвищення облікової ставки – умови за травневим кредиту МВФ, одноголосні експерти. Згідно з кредитною меморандумом, монетарний регулятор зобов’язався перейти на інфляційне таргетування протягом року, тобто до травня 2015 «Певний час, до офіційного оголошення про перехід на новий режим, НБУ буде відпрацьовувати процедури, властиві інфляційного таргетування, в тестовому режимі», – повідомила Гонтарєва в інтерв’ю ІА «Інтерфакс». Як йдеться у меморандумі, перехід на новий режим монетарної політики повинен здійснюватися за допомогою трьох реформ. Перша з них – збільшення ролі облікової ставки НБУ в управлінні напрямком руху ринкових процентних ставок. «Наближення рівня облікової ставки до рівня інфляції – перший крок у цьому напрямку», – зазначає Жолудь.
Елена Снежко
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас