Київські готелі спорожніли і заповнені лише на третину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київські готелі спорожніли і заповнені лише на третину

Особисті фінанси
683
Українські готельєри не можуть знайти клієнтів. У першому півріччі завантаження столичних готелів склало 27%, тоді як за аналогічний період минулого року – 50%, розповів «Капіталу» керівник департаменту готельного бізнесу консалтингової компанії JLL Девід Дженкінс. «Така низька заповнюваність спостерігається в готелях різних категорій», – пояснює виконавчий директор Асоціації зіркових готелей України Дмитро Прохоров.
Туристів стало менше
Не краща ситуація і в регіонах. Віце-президент Асоціації малих готелів та апартаментів Роман Пономаренко каже, що в Харкові відвідувачі в готелях – дефіцит. «Донецькі готелі виживають за рахунок міжнародних журналістів та іноземних спостерігачів», – додає Дмитро Прохоров.
Всупереч прогнозам туристи масово не поїхали і в західну Україну. Директор агентства подорожей «Карпати Travel» Тетяна Йосипенко каже, що з січня по червень кількість відпочиваючих знизилося на 10 15% порівняно з аналогічним періодом минулого року. «Навесні туристів практично не було», – зітхає вона.
Клієнтів недорахувалися і у львівських готелях. За перші шість місяців цього року їх заповнюваність впала на 20-25% і зараз становить від 40 до 60%, розповідає директор департаменту «Адміністрація міського голови» Львівської міськради Андрій Москаленко.
«У червні на 30% упала заповнюваність багатьох лікувальних курортів – Трускавця, Моршина та ін», – зазначає директор Центру туристичної інформації Володимир Царук. За його словами, набагато краще ситуація тільки в морських курортах на материковій Україні – зараз заповнюваність місцевих готелів становить близько 100%.
Ціни падають
Головна причина різкого зниження заповнюваності – відбуваються в Україні військові дії, а також зниження купівельної спроможності із за різкої девальвації національної валюти з 8 до 11,7 грн за долар. «У українських туристів немає грошей», – нарікає Володимир Царук. Іноземці на українські курорти не їздять. За словами Тетяни Йосипенко, цього року в Карпати не приїхали росіяни. Торік, за її оцінкою, на них припадало 10-15% від загальної кількості відпочиваючих.
Щоб утримати клієнтів, готельєри знижують ціни. За інформацією Девіда Дженкінса, якщо в першому півріччі 2012 р. середня вартість проданого номера становила $ 250 в день, то цього року – $192 на добу. Але готелі готові йти на додаткові поступки. «Зараз у київських готелях можна зняти стандартний номер за €70 на добу, тоді як базова ціна його становить €260 на добу», – додає Дмитро Прохоров.
Найбільші львівські готелі при продажу пакетних турів готові поступитися до 40% від заявленої ціни проживання, яка зараз становить від 100 до 550 грн на добу за номер, каже Андрій Москаленко. Карпатські готелі готові надавати знижки до 10% тим відпочиваючим, які знімають номери більше п’яти днів, додає Тетяна Йосипенко. «Завдяки тому, що готелі в Одеській області не підвищували ціни, у них зараз багато туристів», – пояснює Володимир Царук.
Ситуація не покращиться
До кінця року ситуація істотно не покращиться. Наприклад, Львів, найімовірніше, не прийме очікувані 2 млн туристів, прогнозує Андрій Москаленко. За його словами, місто вже переглянув свою програму фестивалів з ​​урахуванням ситуації в країні. Якщо військовий конфлікт завершиться найближчим часом, то цього року Львів зможе прийняти понад 1 млн туристів, в іншому випадку їх кількість, ймовірно, не перевищить 1 млн. «Як тільки центр Києва звільнять від наметів, ситуація стабілізується», – додає Роман Пономаренко .
Зараз готелі змушені скорочувати персонал, закривати частину барів, деякі поверхи, а готелі в курортних містах – пропонувати послуги за системою «все включено». Дмитро Прохоренко каже, що готельєри не ризикують закривати готелі, оскільки це призведе до складнощів надалі. Більше витрат, за його словами, буде потрібно при пошуку персоналу, підключенні комунікацій та проведенні ремонту після зими, коли не опалювалося.
Александра Некращук
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас