Українські фермери бояться зриву "зернового" ​​сезону - світові ціни на зерно досягли мінімального значення за 5 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські фермери бояться зриву "зернового" ​​сезону - світові ціни на зерно досягли мінімального значення за 5 років

Аграрний ринок
773
Світові ціни на зерно досягли мінімального значення за останні п’ять років. Міністерство сільського господарства США (USDA) опублікувало звіт, у якому підвищило світовий прогноз урожаю пшениці в поточному сезоні на 3,6 млн т – до 705,2 млн т. Це всього на 9 млн т нижче торішнього рекорду. Міністерство сільського господарства США збільшило прогноз виробництва зерна Австралією, ЄС, Україною і США, трохи знизивши оцінки Канади та Казахстану.
“Звіт USDA вийшов з цифрами, яких явно ніхто не чекав”, – говорить керівник аналітичного відділу Аграрної біржі Анатолій Стоянов. Ринок відразу ж відреагував падінням котирувань. За день ф’ючерсні контракти подешевшали на 5,5% за тонну пшениці та на 13,6% за тонну кукурудзи.
Опублікований звіт погіршить становище українських аграріїв, вважають експерти. За словами Стоянова, очікування великого врожаю зерна – на рівні більше 60 млн т – вже дозволяло експортерам знижувати закупівельні ціни. За два тижні, з початку маркетингового року, експортні ціни на пшеницю і ячмінь в портах знизилися на 10% – до 2,3 2,5 тис. грн за тонну. Внутрішні ціни на кукурудзу поки залишаються на торішньому рівні – 2,1 2,2 тис. грн за тонну. “Поки ще немає нового врожаю”, – пояснює начальник відділу агропромислового комплексу державного інформаційно-аналітичного центру “Держзовнішінформ” Олександр Одосій.
Ціни на зерно, як експортні, так і внутрішні, будуть падати і далі, прогнозує Стоянов. “З початку липня вересневий ф’ючерс на пшеницю подешевшав на 16,3%. Це свідчить про те, що зниження цін триватиме ще як мінімум два місяці -. На період активної збирання врожаю в Північній півкулі”, – додає він. Кукурудзяний ф’ючерс у вересні знижений на 15,8%, за даними котирувань СВОТ. Але аналітики впевнені, що це не межа. Український ринок ячменю може отримати сильну підтримку за рахунок високого попиту на нього з боку Саудівської Аравії, однак цього не варто очікувати раніше другої половини серпня, вважає Стоянов.
Українські фермери бояться зриву "зернового" ​​сезону - світові ціни на зерно досягли мінімального значення за 5 років
На ринку вже спостерігається традиційна ажіотажна активність трейдерів і аграріїв, які готові продати великі обсяги, трохи втративши в ціні. Фермери бояться зіткнуться з торішнім сценарієм логістичного колапсу.
“Ємності портових терміналів у нас – трохи більше 2,3 млн т.При врожаї в 60 млн т експортувати половину його з такими потужностями дуже проблематично Та й ціна перевалки сьогодні сягає вже $ 20 за тонну.”, – розповідає начальник відділу логістики компанії “Гермес-Трейдинг “В’ячеслав Сорокун.
Проблема з логістикою призвела до того, що в пікові періоди експорту (серпень-вересень) трейдери змушені були збувати зерно за цінами попиту – віддавати за ціною покупця, нарікає Сорокун. Через логістичні проблем і цінових коливань фермери недоотримали торік близько 20 млрд грн.
За оцінками Стоянова, за два тижні здешевлення зерна аграрії втратили 1,8 млрд грн на пшениці і понад 1,2 млрд грн на ячмені. Для мінімізації недоотриманого прибутку він рекомендує страхувати ризики: продавати зерно трохи дорожче ціни попиту. Тим більше, що цього року сільгоспвиробники істотно наростили перевалочні й елеваторні потужності.
За даними Міністерства аграрної політики і продовольства, станом на 14 липня сільськогосподарські підприємства зібрали 12143 млн т зерна з площі 4031 млн га. Зокрема, ячмінь обмолочено на площі 1559 млн га, намолочено 4318 млн т; озима пшениця обмолочена на 2381 млн га, намолочено 7638 млн т Також зібрано 13 тис. т жита з 6 тис. га, і 6 тис. т вівса з площі 4 тис. га.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас