Безробіття в Україні може зрости до 10% - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Безробіття в Україні може зрости до 10% - експерти

Особисті фінанси
498
Влітку ринок праці переживає непрості часи: крім мертвого бізнес-сезону, погіршують ситуацію криза і конфлікт на Сході. На думку експертів, якщо восени ситуація не покращиться, в кінці року рівень безробіття, за методологією Міжнародної організації праці, може зрости з 8,8% (у першому кварталі 2014-го) до 10%.
ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ. На ринку праці відзначається цікава тенденція: хоча в країні криза, кількість зареєстрованих безробітних знижується. За даними Держстату, в першому кварталі 2014-го в центрі зайнятості було зареєстровано 520,6 тис. осіб, що менше, ніж за той же період 2013-го, коли на обліку стояли 564,3 тис. При цьому число безробітних знижується щомісяця: якщо в лютому їх було 515,7 тис, то в червні – вже 437,5 тис. У центрі зайнятості підтверджують: з початку року менше українців встає на облік. «Зниженню безробіття з місяця в місяць сприяє літо, коли люди економічно неактивні. Крім того, ми активно допомагаємо з працевлаштуванням, особливо зараз, коли йде хвиля біженців зі Сходу», – пояснюють у прес-службі центру. У свою чергу, президент Украналітцентра Олександр Охріменко вважає логічним зниження офіційного рівня безробіття: «Зараз є загроза зростання прихованої незайнятості населення: люди фактично мають роботу, але їм, наприклад, не платять гроші і відправляють у неоплачувану відпустку. Вони не йдуть у Центр зайнятості, адже значачись на підприємстві у них зростає робочий стаж. Це відбувається через оптимізації в бізнесі, які почалися в грудні минулого року».
ХТО НА НОВЕНЬКОГО. За словами менеджера Rabota.ua Маші Дзюбина, влітку простіше знайти роботу представникам сфери послуг: «Потрібні фотографи, працівники в турбізнес, готелі, нічні клуби. При цьому менше вакансій на страховиків, керівників, в телекомунікації». А аналітик hh.ua Уляна Ходорівська відзначає, що зараз важко доводиться банкірам, будівельникам, консалтерам, а стабільно себе почувають айтішники, фармацевти, робітники: «Вони можуть не турбуватися про пошук роботи, адже ці фахівці потрібні і в кризу».
ЧОГО ЧЕКАТИ. Аналітики ринку попереджають: якщо восени економіка не покаже ознаки одужання, рівень безробіття зростатиме. «Ми прогнозуємо, що рівень безробіття цього року складе близько 10%. Це наслідок, в тому числі, військових дій на Сході. Обсяги бізнесу падають, тому деякі іноземні компанії закрили свої українські представництва », – пояснює директор компанії SmartSolutions Тетяна Микитович. Правда, незважаючи на відтік інвестицій, легітимізація влади у вигляді виборів, що відбулися, дала українському бізнесу надію на стабілізацію. «Той бізнес, що заморожував проекти навесні, влітку намагається їх реалізувати. З’являються вакансії, наприклад, в стартапи з будівництва або ритейлу », – упевнена директор центру« Моя робота »Наталя Стегнієнко.
НОВІ ПРАВИЛА. За оцінками експертів, кількість вакансій знижується, а резюме – зростає. Роботодавці вимагають більше знань, а люди просять зарплату менше на 10-30%. Тож у світлі виросла конкуренції, коли на пошук роботи йде до півроку (раніше 2-3 місяці), краще вирішувати цю проблему всіма способами. «Звертайтеся до знайомих, читайте газети, вивчайте пропозиції в інтернеті. Можна пройти курси підвищення кваліфікації і написати різні варіанти резюме», – рекомендує директор холдингу« Анкор в Україні »Юрій Перч.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас