Як пенсіонери гальмують Німеччину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як пенсіонери гальмують Німеччину

Світ
586
Економісти сперечаються про майбутнє Німеччини: одні пророкують їй «золоте десятиліття», інші передрікають зміни до гіршого. Багато залежить від того, хто буде працювати на виробництві: нація старіє, а якість і тривалість життя поліпшуються. Тому скоро німецьким пенсіонерам, можливо, доведеться повертатися за верстати – хоча б для того, щоб передати знання молоді.
Ситуація в Німеччині зараз навряд чи може бути краще: економіка зростає, безробіття знижується, зменшується обсяг бюджетного дефіциту, а національна команда виграє у фіналі чемпіонату світу з футболу, повідомляє Spiegel. Головний економіст швейцарського інституту Prognos Міхаель Бемер упевнений: «Німеччина має прекрасні шанси на видатне десятиліття».
«Золоті двадцяті» – так озаглавлена ​​стаття Handelsblatt із звітом про це дослідження. Бемер з колегами підрахували, що приблизно з 2020 року німецька економіка буде рости щорічно в середньому на 1,5% – на 0,3% більше, ніж у нинішньому десятилітті. За словами Бемера, європейські сусіди Німеччини все ще борються з кризою, що стримує економічне зростання країни. До 2020 року майже всі держави ЄС повинні вийти на передкризовий рівень, після чого покращиться і інвестиційна динаміка – з відчутним ефектом для Німеччини.
Однак інші експерти не такі оптимістичні, як їх колеги з Prognos. Німецький інститут економічних досліджень (DIW) у своєму дослідженні вказує на низькі інвестиції. Зростання повинен залишатися постійним, і для цього, повідомляють берлінські дослідники, рік за роком у ФРН в нові фабрики, машини, дороги та іншу інфраструктуру необхідно вкладати приблизно на € 100 млрд більше, ніж зараз. «Якщо цього не відбудеться, Німеччини потрібно буде не золоте, а худе десятиліття, – передвіщає глава DIW Марсель Фратцшер. – Інвестиції повинні стати передумовою економічного прогресу». Якщо їх не буде, можна розраховувати на «стагнацію або фазу дуже низького зросту, як у Японії в останні два десятиліття».
Більш похмуро оцінює економічні перспективи Німеччини Boston Consulting Group (BCG), але з інших причин.
Експерти вказують на дефіцит кадрів, який в майбутньому різко загостриться через триваюче старіння населення Німеччини. Вже з 2015 року це, якщо умови не зміняться, неминуче стане пригнічувати і без того низькі темпи зростання. За прогнозом BCG, до кінця наступного десятиліття країна відчує брак не менше ніж 10 млн працівників.
З цим, звичайно, можна і потрібно щось зробити – в цьому оптимісти й песимісти сходяться. Якщо форсувати імміграцію і залучити на ринок праці більше жінок і літніх людей, можна в довгостроковій перспективі компенсувати до 95% нинішнього обсягу робочої сили, вважає Бемер. Тоді Німеччина навряд чи зможе бути локомотивом зростання, але все ж залишиться однією з найбільш сильних економік світу.
DIW теж бачить можливість позитивного результату, але тільки за умови серйозних змін у внутрішній політиці Німеччини. Останні рішення, такі як вихід на пенсію в 63 роки і збільшення державних відрахувань до фондів, які виплачують посібники престарілим, Фратцшер вважає не дуже корисними. Він попереджає, що таким чином ще більше коштів буде витрачено на споживання, а не на інвестування.
Крім того, експерти з бундестагу підозрюють, що закон про пенсії з 63 суперечить конституції. Йдеться про проблему заліку в 45-річний стаж дворічного періоду безробіття перед виходом на пенсію. Тонкість – в різниці між звільненням з банкрутства (або ліквідації роботодавця) і по розірванню договору. На думку парламентаріїв, несправедливо, коли звільнений, тобто втратив роботу недобровільно, виявляється менш захищений, тим той, чий роботодавець збанкрутував.
Зараз закон обмежує облік безробітного стажу (в останні два роки) тільки випадками банкрутства та ліквідації, тому що міністерство праці на чолі з Андреа Налес (СДПН) хотіло запобігти ситуації, при яких мають право на пенсію з 63 років домовлялися б з роботодавцями про передчасне звільнення і починали оголошувати себе безробітними. Експертний висновок підготував експерт з пенсійних питань від «зелених» Маркус Курт. Він вважає, що закон скоро опиниться в Соціальній суді, а потім і у Федеральному конституційному. Але самостійно відправити закон в Карлсруе (де розташований Федеральний конституційний суд ФРН) «зелені» не можуть, бо їм навіть за підтримки лівих не вистачить для цього голосів.
Попри всі сумніви експертів, населення Німеччини, що не дивно, приймає закон добре. Уже в перший тиждень після вступу в силу нового закону заяви написали 50 тис. чоловік. Поки що уряд розраховує на те, що в найближчі 12 місяців заяви на «пенсію-63» напишуть 240 тис. чоловік. У попередні роки також була можливість припинити працювати раніше (у 2013 році цим скористалися 30% пенсіонерів), але при цьому було необхідно сплатити залишок обов’язкових страхових внесків, зараз же можна стати пенсіонером без зайвих витрат. За очікуваннями уряду, 180 тис. вийдуть за старим законом, а 60 тис. – за новим, про 45-річний стаж.
Варто відзначити, що з 1960 року період одержання пенсії в Німеччині збільшився практично вдвічі, і це при тому, що можливості дострокового виходу на пенсію крок за кроком обмежувалися. Так, померлі в 2013 році жінки отримували пенсію в середньому протягом 21,5 року. У 1980 році цей показник становив 13,8 року, в 1960 році – 10,6 року. Для чоловіків – 17, 11 і 9,6 року відповідно. Ці дані були оголошені в середу на прес-зустрічі Німецького союзу пенсійного страхування. За оцінками статистиків, тривалість життя буде збільшуватися і далі: в 2060 році жінки переживуть свій 65-й день народження на 25,5 року, чоловіки – на 22,3 року.
Крім того, 55% керівників відділів з ​​найму персоналу німецьких підприємств чекають, що в найближчі два роки співробітники частіше, ніж раніше, будуть йти на пенсію. Це випливає з опитування, проведеного мюнхенським Ifo-інститутом і кадровим агентством Randstad серед приблизно тисячі співробітників, відповідальних за набір персоналу. Дані опитування розрізняються залежно від галузі, найбільше збільшення числа пенсіонерів турбує керівництво підприємств обробної промисловості – 66%.
Трохи менше половини опитаних (42%) думають, що втрата персоналу пройде без проблем. Однак 41% очікують дефіциту кваліфікованих співробітників і проблем з їх заміщенням. Багато менеджерів з персоналу вважають головною проблемою нового закону «втрату носіїв знань і фахівців». Для того щоб передати знання більш молодим працівникам, тепер може не вистачити часу.
Але деякі визнають і позитивні сторони нового закону для своїх підприємств – «оновиться вікова структура». Крім того, можна буде зручним способом частково замінити високооплачуваних співробітників. Опитування проводилося в рамках квартального дослідження Flexindex, за допомогою якого оцінюється, як німецькі підприємства застосовують інструменти підвищення гнучкості виробничих процесів.
Іделія Айзятулова
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас