Україна може не розрахуватися з МВФ через східний конфлікт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може не розрахуватися з МВФ через східний конфлікт

Кредит&Депозит
728
Падіння ВВП на 7%, інфляція 15%, перспективи виконання зобов’язань перед МВФ – сумнівні. Так виглядає Україна очима аналітиків міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor’s в останньому звіті. «Напружені відносини між Росією і Україною і конфлікт на сході України (незважаючи на його підвищується ступінь локалізації в Донецькій і Луганській областях) продовжують чинити сильний тиск на політичну та економічну стабільність України. Ми не прогнозуємо стабілізації геополітичної обстановки найближчим часом …. ми не очікуємо істотного відновлення [економіки] до 2016 року », – йдеться в повідомленні.
Геополітичні ризики, на думку аналітиків, несуть серйозну загрозу для успішного виконання Києвом програми МВФ. З усіх негативних очікувань останнє ставить під сумнів репутацію України як позичальника.
У 2014 році Україна повинна виплатити МВФ близько $3,7 млрд. Українські фінансисти солідарні з експертами Standard & Poor’s у тому, що основний ризик, який може завадити погасити в строк цю суму – вкорінення млявого конфлікту на Донбасі. «Це буде постійно відтягувати кошти – і економічні, і людські. Такий процес може перешкодити отримати стійкі показники економічного зростання, що необхідно для повернення кредиту МВФ », – упевнений аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Холоднокровні інвестори
S & P, поряд з Moody’s і Fitch, входить в «велику трійку» рейтингових агентств. «Їх рейтинги важливі для загальної інвестиційного середовища, оскільки дають якийсь критерій для оцінки ризиків», – пояснює заступник гендиректора холдингу Ukrlandfarming, в минулому – глава інвестиційно-банківського управління «Трійка Діалог Україна» Ігор Петрашко.
За його оцінками, прогноз S & P навряд чи став «холодним душем» для потенційних інвесторів – компанії, які мають намір вкласти гроші в Україну, вже роблять це, стежать за подіями в країні, і з цієї точки зору S & P не повідомило їм нічого нового. «Зрозуміло, що існує ризик військових дій. У разі якогось негативного сценарію можуть виникнути ризики для обслуговування зовнішніх боргів, – підкреслює Петрашко. – Звіт S & P – тільки підтвердження того, що такий ризик існує ».
Суверенні цінні папери – основний об’єкт вкладень – не мають прямого відношення до боргу перед МВФ. Інвестори будуть розділяти ризики невиплати МВФ та інвестиційні ризики. Більше того – МВФ, продовжуючи фінансування, побічно підтверджує, що впевнений у позичальнику.
Олександр Жолудь відзначає, що українські кредитні свопи (credit default swaps) зараз дещо знизилися в порівнянні з періодом «до кредиту». «Інвестори менше побоюються проблем з дефолтом в Україні, порівняно з тим, що було до отримання позики. Так, скорочення показників є, але все одно індикатори України залишаються досить високими для інвестора, – констатує Жолудь. – Той факт, що Україна зараз бере гроші під гарантії США та інших країн, пов’язаний з тим, що ставки по боргу при українському розміщенні були б досить високі ».
Краще, ніж могло бути
Розмір комплексного пакету допомоги Україні з різних джерел (МВФ, ЄБРР, Європейського інвестиційного банку, пряма допомога від країн ЄС, США і Японії) становить близько $28 млрд протягом двох років. Обсяг виділених цього року коштів значно перевищує обсяг обов’язкових платежів МВФ. «Я, чесно кажучи, не бачу ніяких істотних передумов до того, щоб ми не виплачували кошти МВФ, оскільки вони «зав’язані» на отриманні нових кредитів. Ми отримуємо більше, ніж виплачуємо», – пояснює Ігор Петрашко. Глава Concord Capital Ігор Мазепа також упевнений, що зобов’язання будуть погашені в повному обсязі і в строк: «Така величезна країна, як Україна, якщо тут підуть структурні реформи і піде корупція, буде здатна повернути кредит МВФ у встановлений термін. Інвестори це розуміють ».
Народний депутат Олександр Онищенко додає, що підписання економічної частини угоди про асоціацію з ЄС збільшило інтерес європейських інвесторів до України і забезпечить приплив приватного капіталу в країну. «Я не думаю, що у нас буде проблема з виплатами», – говорить він.
Крім того, фінансисти називають військовий стан, в якому знаходиться Україна, захистом від санкцій за несплату. «Ми маємо повноцінну війну, і коли вона закінчиться – незрозуміло. Навіть якщо у України виникнуть питання зі своєчасним поверненням кредиту МВФ, нам його пролонгують. Це питання не економіки, а політики », – запевнив Forbes на умовах анонімності глава правління банку з групи найбільших.
Маргаріта Ормоцадзе, Анна Ковальчук, Богдан Хлімоненко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас