Підлітки Шанхаю — найбільш фінансово підковані у світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підлітки Шанхаю — найбільш фінансово підковані у світі

Світ
717
Перше в історії міжнародне дослідження фінансової грамотності серед молоді, проведене Організацією економічного співробітництва й розвитку (ОЕСР), дало несподівані результати: найкращі знання й навики показали 15-річні жителі Шанхая, а не представники розвинених країн, пише Financial Times.
У своїх опитуваннях у 18 країнах світу ОЕСР враховувала знання основних фінансових концепцій: банківські рахунки, відсотки, норми збереження, а також уміння управляти особистими фінансами й податками.
Підлітки з Шанхая набрали в середньому 603 бали, що на 103 бали вище за середню 500-бальну оцінку для всіх країн світу і на 62 — краще за показник фламандських бельгійців, які посіли друге місце.
Позначки вище середнього балу отримали представники Естонії, Австралії, Нової Зеландії, Чехії й Польщі, тоді як молодь США, Франції, Іспанії та Італії виявилася серед тих, хто відстає. Найгірший результат серед обстежених країн був зафіксований у Колумбії — на 121 бал нижчий за середньосвітовий.
У цілому ОЕСР вважає, що дослідження виявило істотний дефіцит знань про фінанси серед підлітків: понад 15% учасників опитувань показали результати нижчі за базовий рівень розуміння навіть у таких простих темах, як процентна ставка. За словами директора ОЕСР у питаннях освіти Андреаса Шляйхера, адже «це не вища математика», тому відсутність обізнаності є тривожним чинником.
«Якщо ви не розумієте довгострокових наслідків процентної ставки для вас особисто, вас, швидше за все, обдеруть як липку за кредитною карткою. У п’ятнадцять років це вже треба розуміти», — заявив він.
ОЕСР вважає фінансову грамотність «життєво важливим навиком», оскільки фінансові послуги стають дедалі складнішими й водночас доступнішими. При цьому держава дедалі частіше змушує громадян самостійно нести відповідальність за найважливіші рішення в житті, чи це питання подальшої освіти, чи пенсійних накопичень.
Лише 10% опитаних підлітків у 13 країнах ОЕСР, які брали участь в оцінці знань, показали результати у верхньому з п’яти оціночних діапазонів, розроблених організацією. Але в Шанхаї таких учнів було 43%, а в Італії — всього 2%. Китайські діти також продемонстрували чудові математичні здібності, що істотно спрощують розуміння фінансових концепцій і роботу з ними.
«Країни, де фінансову грамотність посилено викладають, не досягли добрих результатів», — зазначив Шляйхер, навівши як приклад США, де оцінка становила 492 бали — нижче середньої по світу.
Питання, що дозволяють оцінити фінансову грамотність підлітків, уперше були внесені до Міжнародної програми з оцінки освітніх досягнень учнів (PISA) 2012 року. У цих опитуваннях взяли участь 29 тис. учнів у 18 країнах, причому в Італії та Колумбії також оцінювалися окремі регіони, в Китаї — лише Шанхай, у Бельгії — лише фламандці. Результати PISA-2012 були оприлюднені 9 липня.
Алла Дубровик
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас