Тимошенко, Шаго і Болюра були формально випущені на свободу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко, Шаго і Болюра були формально випущені на свободу

71
Генеральний прокурор України Святослав Піскун направив листа голові Верховної Ради Володимирові Литвину, у якому роз'ясняється ситуація навколо екс-керівників ЄЕСУ.
Як говориться в листі, було виконане рішення Апеляційного суду Київської області від 13 травня 2003 року про звільнення з-під варти Євгена Шага, Геннадія Тимошенка, і Антонани Болюри і про закриття кримінальної справи стосовно них. Фактично Шаго, Тимошенко і Болюра були випущені зі слідчих ізоляторів, про що свідчать їхнї підписи у відповідних документах.
Не погодившись з рішенням Апеляційного суду Київської області, Генеральна прокуратура України у встановленому законом порядку внесла касаційне подання на цю постанову до Верховного суду України. Висловивши в такий спосіб свою позицію, Генеральна прокуратура України не мала ані наміру, ані можливості перешкоджати виконанню судового рішення, оскільки звільнення обвинувачених з-під варти відповідно до Закона України "Про попереднє ув'язнення" покладено на відповідних службових осіб Державного департаменту України з питань виконання покарань.
Разом з тим у зв'язку з наявністю епізодів злочинної діяльності Геннадія Тимошенка, Євгена Шага, Лідії Сокольченко й Атоніни Болюри, що їм раніше не інкримінувалися, 13 травня 2003 року, тобто ще до ухвалення судового рішення, була порушена кримінальна справа за фактами приховання валютного виторгу і службової підробки, що призвели до важких наслідків за ст. 80-1 КК України (у редакції 1960 року), ст. 366 ч. 2 КК України. Зазначені епізоди злочинної діяльності раніше не були предметом розслідування у кримінальній справі, що була закрита Апеляційним судом Київської області.
Генпрокуратура підкреслює, що раніше Геннадій Тимошенко, Євген Шаго, Лідія Сокольченко й Антоніна Болюра тривалий час ховалися від органів досудового слідства, знаходилися в міжнародному розшуку. З огляду на те, що їхнє перебування на волі могло перешкодити об'єктивному розслідуванню справи, порушеної 13 травня 2003 року, слідчим Генеральної прокуратури України 14 травня 2003 року було прийняте рішення про їхню затримку в якості підозрюваних з метою подальшого звернення до суду для рішення питання щодо обрання запобіжного заходу. Дії слідчого цілком відповідають вимогам діючого законодавства.
У той же день усі підозрювані були затримані. Тимошенко і Болюра доставлені в ізолятор тимчасового утримання, Сокольченко знаходиться в лікарні. Євген Шаго втік під час його затримки, у зв'язку з чим оголошений у розшук.
Генеральна прокуратура України діяла в межах діючого законодавства, що встановлює порядок затримки підозрюваних у скоєнні злочинів, підкреслюється в листі.
Тепер матеріали щодо затриманих готуються до суду для вирішення питання щодо обрання запобіжного заходу відповідно до Кримінально-процесуального кодексу. Источник: Обозреватель
За матеріалами:
Воля.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас