Найбільші в Україні хабарі даються за землю, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільші в Україні хабарі даються за землю, - експерт

Казна та Політика
552
Найбільш корумпованою сферою виявилась сфера земельних відносин. Про це під час круглого столу розповів Андрій Мартин, доктор економічних наук, завідуючий кафедрою землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів і природокористування України.
“Усі ми знаємо, що для того, аби Україна могла більш-менш нормально розвиватися, для того, аби економіка вийшла зі стану стагнації, нам дійсно треба побороти одну із найбільших проблем – корупцію. Так ось, статистика правоохоронних органів підтверджує цікаву тенденцію – найбільша корупція в нашій державі у сфері земельних відносин. Найбільші хабарі в нашій державі даються за землю. Кожен, хто хоч раз в житті продавав чи купував земельну ділянку, займався приватизацією, знає на власній шкурі в скільки обходяться послуги наших державних чиновників. Скільки коштує реєстрація ділянки, скільки коштує домовитись за оренду землі – знають усі підприємці”, – зазначив експерт.
Насправді подолати корупцію в сфері земельних відносин дуже просто. І зробити це можна за півроку-рік, якщо ніхто не буде ставити палки в колеса. Фахівці вже розробили два законопроекти, які дозволять вже зараз зменшити можливості для корупції. Першим пропонується вирішити проблему із наданням витягів із земельного кадастру. За законом, будь-який реєстратор повинен надавати витяг по будь-якій ділянці. Однак, на практиці українцям доводиться їхати туди, де територіально знаходиться ділянка, і відстоювати усі черги, аби отримати витяг. Законопроектом же пропонується зобов’язати будь-якого реєстратора в будь-якій місцевості проводити.
Іншим законопроектом пропонується скасувати закон про державну експертизу землевпорядної документації. На відповідність вимогам законодавства зараз фактично здійснюється потрійна перевірка цієї документації. “Часто її використовують як адміністративний бар’єр і є українці, які роками не можуть пройти цю експертизу поки не “подякують” кому треба. Водночас ця експертиза не була бар’єром, коли відбувався дерибан лісів під Києвом та приморських ділянок”, – пояснив Мартин.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас