Від штрафів до ув'язнення: російські банкіри дадуть відповідь за фальсифікацію звітності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від штрафів до ув'язнення: російські банкіри дадуть відповідь за фальсифікацію звітності

Кримінал
332
Банкіри, що надають регулятору недостовірну звітність, можуть позбутися волі на строк до чотирьох років. Відповідні поправки до Кримінального кодексу вчора схвалила Рада Федерації.
Від штрафів до ув’язнення
Банк Росії вже давно наполягав на необхідності введення більш жорсткого покарання за надання банками свідомо неправдивих даних про свій фінансовий стан. Прискорення законодавчому процесу надала зачистка банківського сектора, в ході якої ЦБ в багатьох банках виявив факти фальсифікованої звітності – лише цього року банки неправдиво відобразили активи на суму 122 млрд руб.
20 червня на пленарному засіданні Держдуми, коли депутати заслуховували звіт Банку Росії за 2013 рік, голова ЦБ Ельвіра Набіулліна попросила їх швидше прийняти законопроект, який встановлював би кримінальну відповідальність за фальсифікацію звітності.
Держдума не змусила себе довго чекати і минулої середи в третьому читанні прийняла законопроект “Про внесення змін до окремих законодавчих актів РФ”, а вчора документ отримав схвалення Ради Федерації.
Законопроект містить поправки, зокрема, до Кримінального кодексу, який доповнюється новою статтею, що діє стосовно звітності кредитних, страхових організацій, профучасників, недержавних пенсійних фондів, керуючих компаній і т.д. (всіх учасників ринку, підконтрольних ЦБ).
Склад злочину передбачає внесення до документів, реєстрів бухгалтерського обліку або звітності свідомо неповних або неправдивих відомостей про угоди, зобов’язання, майно організації, її фінансове становище і т.д. Але потрібно буде ще довести, що співробітник банку робив це з метою приховування ознак банкрутства або підстав для відкликання в організації ліцензії або призначення до організації тимчасової адміністрації.
Законопроект передбачає штрафи за фальсифікацію звітності в розмірі від 300 тис. до 1 млн руб. або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період від двох до чотирьох років. Можливі також примусові роботи на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. Найсуворіше покарання – позбавлення волі на строк до чотирьох років.
Крайній захід буде застосований не одразу. Банк Росії спочатку видасть припис фінансовій організації усунути порушення. Якщо розпорядження не виконано в строк, то регулятор протягом трьох днів повинен направити матеріали до правоохоронних органів.
Хто завинив
Банк Росії від початку року відкликав ліцензії у 39 банків. У причинах відкликання в 11 з них регулятор вказав надання неправдивої звітності. Серед них були такі банки, як “Мій банк” (181-е місце за активами), “Стройкредит” (180-е) і банк “Західний” (142-е). Фальсифікація звітності зустрічається все частіше: лише за останній місяць п’ять банків позбулися ліцензій, в тому числі і з цієї причини.
Якщо ЦБ відкликав ліцензію з іншої причини, то це зовсім не означає, що банк надавав вірну звітність. Прикладом може послужити Перший республіканський банк (ПРБ, 109-е місце за активами), який позбувся ліцензії 5 травня цього року. Тоді у своєму прес-релізі Банк Росії повідомляв, що ПРБ проводив високоризиковану кредитну політику, пов’язану з розміщенням коштів в низькоякісні активи, згодом банк не зміг своєчасно виконати зобов’язання перед кредиторами та вкладниками. Вчора регулятор надав звіт тимчасової адміністрації ПРБ, з якого випливає, що реальні активи кредитної організації були більш ніж у два рази нижчі заявлених. Відповідно до звітності, переданої колишнім керівництвом банку, обсяг кредитного портфеля становив 31 млрд руб. А тимчасова адміністрація встановила, що вартість портфеля становила 12,7 млрд. руб.
Найбільш кричущим випадком неправдивості звітних даних став Мособлбанк. Як повідомляв ЦБ, цей банк, щоб обійти обмеження із залучення коштів фізосіб, встановлене регулятором, “проводив масштабні операції з приховування” вкладів. З рахунків фізичних осіб без їхнього відома списувалися кошти, після чого ці кошти зараховувалися на рахунки компаній, що входять до холдингу ВАТРФК”, і виводилися за баланс банку. ЦБ виявив близько 100 млрд руб. коштів вкладників у цьому банку, при цьому на балансі він показував 20 млрд руб., ця сума не змінювалася з минулого року. В результаті Мособлбанк не відображав у звітності перевищення обсягів залучених коштів вкладників над величиною, встановленою обмеженням Банку Росії. Мособлбанк, щоправда, залишився з ліцензією, його відправили на санацію 21 травня.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас