Девальвація зіграла на руку українським виробникам свинини - її експорт виріс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвація зіграла на руку українським виробникам свинини - її експорт виріс

Валюта
793
На тлі скорочення імпорту українські свинарі нарощують внутрішнє виробництво і збільшують експорт. Так, у першому півріччі імпорт свинини зменшився майже в чотири рази – до 18,9 тис. т, а в грошах – на 430% (до $48,7 млн).
Бразилія скоротила поставки в Україну, але все одно залишилася лідером із 43%. “Українські імпортери не поспішали замовляти великі партії в Бразилії через складну і непрогнозовану ситуацію”, – пояснює експерт аграрних ринків асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) Аліна Жарко.
Цим фактором скористалися вітчизняні свинарі і наростили виробництво. Дані за півріччя не підрахували, але за січень-травень свіжої свинини було виготовлено 91,96 тис. т, що на 13% більше за показники 2013 р., а мороженої – на 12% (до 4,6 тис. т).
Україна експортує мало свинини, але підсумки першого півріччя показали зростання на 11% – до 1,8 тис. т ($5,6 млн). Місце найбільшого покупця посіла Молдова, змістивши Росію.
У 2014 р. імпорт свинини скоротиться вдвічі порівняно з минулим роком – до 120 тис. т, прогнозує президент Асоціації свинарів Артур Лоза. Свинарям ці перспективи на руку, а ось на переробниках позначаться негативно.
“Багато м’ясокомбінатів знижують виробництво ковбасних виробів, а деякі невеликі заводи навіть закриваються”, – нарікає Жарко. Лоза пояснює, що імпортна сировина до девальвації була дешевша, а сьогодні ціни практично зрівнялися. “Ціни на свинину в Польщі коливаються в межах 5,4 5,8 польських злотих (20-22 грн) за кілограм живої ваги, вітчизняна свинина коштує близько 22-24 грн. Якщо додати витрати на логістику, вийдемо на внутрішні ціни”, – пояснює експерт .
Генеральний директор м’ясокомбінату “Ятрань” Андрій Яркович каже, що для виробництва ковбас необхідний певний вид сала – тугоплавке, яке в Україні виробляють лише поодинокі виробники. “Якщо говорити про фермерські господарства, то у них сало м’яке, для переробки воно не підходить”, – уточнює він. Саме з цієї причини переробники зацікавлені в поставках свинини з-за кордону навіть за однакової з вітчизняним ринком ціні.
“Ми забезпечуємо себе імпортною, а саме найчастіше польською свининою, ввезення якої нещодавно відновили”, – говорить генеральний директор м’ясокомбінату «Ювілейний» Ярослав Карелко. Він зазначає, що Польща – найвигідніший постачальник завдяки зручній логістиці.
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас