Юань поступово витісняє долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Юань поступово витісняє долар

Валюта
1852
Світові компанії різко збільшили використання юаня в торговельних розрахунках цього року, такі дані наводяться в черговому дослідженні банку HSBC.
Фахівці банку почали опитування ще торік у 7 країнах, а протягом цього року до них додали ще 4 країни.
Всі сім ринків, опитаних за два роки, заявили про збільшення юаня в своїх розрахунках. Цікаво, що найактивнішими користувачами китайської валюти стали Німеччина, США і Гонконг.
Серед опитаних німецьких компаній минулого року лише 9% використовували юань, а цього року цифра збільшилася одразу до 28%. У Гонконгу таких вже більше половини – 58%, але зростання менш скромне, що й не дивно, оскільки Гонконг має безпосереднє відношення до самого Китаю.
Двозначне зростання компаній, які вдаються до розрахунків в юанях, зафіксоване в США. Торік таких підприємств було 9%, а зараз вже 18%. Навіть в Америці, яка всіма правдами і неправдами оберігає свій найцінніший актив – долар, і там бізнес поступово переходить на китайську валюту.
Ще одним активним користувачем юаня стала Франція – 26% компаній. У країні опитування проводилося лише цього року, але в цілому результат не повинен нікого дивувати. Буквально днями французи в особі політиків і представників бізнесу закликали до скорочення частки долара в міжнародних розрахунках, а голова Банку Франції Крістіан Нойєр навіть розповів про щільне співробітництво з Банком Китаю з питання використання національних валют у своїх розрахунках.
Ще більш успішним для китайської валюти має стати рік наступний. За даними HSBC зараз 22% світових компаній використовують юань під час розрахунків з партнерами, і 60% з них мають намір у 2015 р. наростити обсяги таких платежів.
З тих, хто досі не вдавався до китайської валюти, третина планує це зробити. Так, наприклад, у Великобританії таких 86%, у Канаді – 74%, а в Арабських Еміратах – 73%.
Бізнес сам робить свій вибір, без будь-якого тиску ззовні. Керівництво компаній вважає вигідним використання юаня, і саме це є ключовим фактором під час прийняття рішень.
Подальшому розвитку юаня будуть також сприяти прийдешні реформи: лібералізація валютного курсу, а також збільшення видів доступних операцій.
Крім того, використання юаня при роботі з китайськими партнерами виключає валютні ризики.
Загальний товарообіг Китаю минулого року перевищив $4 трлн, і Китай обігнав за цим показником США. Аналітики HSBC прогнозують, що вже в 2015 р. 30% китайської торгівлі буде переведено на розрахунки в юанях.
Економіка Піднебесної вже виходить на перше місце в світі, а отже і юань цілком може незабаром стати світовою резервною валютою. Звичайно, США будуть всіляко перешкоджати цьому процесу, але, судячи з останніх тенденцій, підсумок вже визначений.
Можливо, юаню знадобиться трохи більше часу, але і долару знадобилися роки, щоб змістити британський фунт вже після того, як економіка США стала найбільшою в світі.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас