Єдина ставка податку на пасивні доходи фізосіб суттєво не відіб'ється на депозитних ставках - запевняють банкіри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єдина ставка податку на пасивні доходи фізосіб суттєво не відіб'ється на депозитних ставках - запевняють банкіри

Кредит&Депозит
4108
Введення з 1 серпня єдиної ставки податку на пасивні доходи фізосіб у вигляді відсотків з депозитів у розмірі 15% суттєво не відіб’ється на рівні депозитних ставок, вважають банкіри.
“Депозитні ставки сьогодні перебувають на максимумі і відображають проблеми банків з триваючим відтоком ліквідності за умов недовіри вкладників банківській системі в цілому через чинні обмеження за розпорядженням коштами на рахунках. Внесення змін до оподаткування пасивних доходів на ставках не позначиться, вони збережуться в межах 15-22% на строк три-чотири місяці і 16-17% на строк до року за гривневими вкладами”, – сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В’ячеслав Юткін.
Аналогічної точки зору дотримується і голова правління банку “Хрещатик” Дмитро Гриджук.
“Введення лінійної ставки оподаткування пасивних доходів фізичних осіб у розмірі 15% замість прогресивної шкали в 15-20-25%, як і збереження банківської таємниці вкладу, є цивілізованим підходом – з кожного доходу, в тому числі пасивного, необхідно сплачувати податок. Суттєвих змін на депозитному ринку не очікується, і ставки збережуться на нинішньому рівні”, – сказав банкір.
Начальник управління заощаджень і платежів Укрсоцбанку Ольга Шостак зазначила, що депозитні ставки не відреагують на податкове нововведення як таке.
“Якщо буде відтік депозитів, банки намагатимуться утримати клієнта підвищеною відсотковою ставкою. Але не думаю, що введення податку призведе до відтоку депозитів”, – вважає вона.
Перший заступник голови правління банку “Національний кредит” Людмила Міщук вважає, що якщо закон набуде чинності в нинішньому вигляді, банківська система на першому етапі може зіткнутися з відтоком депозитів: від глибини цього процесу багато в чому залежатиме і ринкова реакція банків.
“Допускаю, що за суттєвого зниження ліквідності, ставки за депозитами в короткостроковому періоді можуть навіть зрости, щоб “перекрити” втрати клієнтів, які можна оцінити приблизно в 4% річних за гривневими вкладами і 1,5% за валютними щодо нинішнього ринку. Але в середньостроковому періоді значних змін не відбудеться: фінустанови будуть намагатися знизити або хоча б утримати ставки на нинішньому рівні”, – сказала вона.
Голова правління Банку інвестицій та заощаджень Владислав Байрака вважає, що податкове нововведення може призвести до незначного відтоку депозитів на початковому етапі, що не дасть змоги банкам знижувати депозитні ставки.
“Депозитні ставки залишаться на поточному рівні. Разом з тим, банки можуть незначно – на 0,5-1 в.п. підвищити кредитні ставки”, – уточнив банкір.
Експерти в цілому позитивно оцінюють призначення банків податковими агентами з адміністрування податку з пасивних доходів фізосіб.
“У нинішній ситуації рішення про призначення банків податковими агентами з адміністрування податку з пасивних доходів фізосіб – єдиний вихід зі збереження значної частини вкладників, не готових до розкриття інформації про свої рахунки”, – сказав В. Юткін.
“Це нормальна практика. Адже для багатьох людей сама думка про необхідність поглиблюватися в тонкощі заповнення декларації, її подання та сплати податку є достатнім мотивом, щоб відмовитися взагалі від розміщення депозиту. Тим більше, коли мова заходить про невеликі суми. Тому навіть самим банкам вигідно взяти на себе ці функції”, – зазначила Л.Міщук.
Банкіри вважають, що для окремих норм закону, зокрема, порядку повернення надміру відрахованих сум податку у разі дострокового розірвання клієнтом-фізособою депозитного договору, будуть потрібні додаткові роз’яснення.
“Якщо питання відноситься виключно до сфери відповідальності банків, я не бачу жодних проблем у тому, щоб відшкодувати вкладникові надмірно нарахований податок у разі дострокового розірвання. Технічно це нескладно. А ось якою може бути процедура повернення коштів з боку податкових служб – сказати не візьмуся, це питання точно вимагатиме додаткових роз’яснень”, – сказала Л.Міщук.
“Цей механізм повинен бути прописаний в нормативних документах. Однак очевидно, що банки зможуть відраховувати надміру виплачені податки у разі дострокового розірвання депозиту за рахунок відрахування необхідних коштів у наступному податковому періоді, відновлюючи таким чином баланс”, – сказав В. Юткін.
Верховна Рада 4 липня підтримала у другому читанні і в цілому законопроект “Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів щодо пасивних доходів”, за яким з 1 серпня 2014 року вводиться лінійна ставка оподаткування пасивних доходів фізичних осіб у вигляді відсотків з депозитів – 15 % замість прогресивної шкали в 15-20-25%; ставки оподаткування роялті, інвестиційного прибутку та дивідендів повернуто до рівня, що діяв до 1 липня: для роялті та інвестприбутку 15% і 17% відповідно, дивідендів – 5%; для оподаткування інших пасивних доходів від розміщення капіталу введена єдина ставка 15%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас