Мінекономрозвитку РФ: відтік капіталу сильніший, ніж прогнозувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінекономрозвитку РФ: відтік капіталу сильніший, ніж прогнозувалося

Світ
974
Відтік капіталу з РФ посилився, стагнація в економіці РФ зберігається. Дефляції не очікується, курс рубля зміцниться, промвиробництво збільшиться, вважають в міністерстві економічного розвитку РФ.
Чистий відтік капіталу з РФ в 2014 р., швидше за все, перевищить поточний прогноз в $90 млрд і виявиться ближчий до первісного прогнозу $100 млрд, заявив заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач.
“Відтік капіталу сильніший, ніж той, що в нашому прогнозі, і ближчий до первинних оцінок. Повну картину має ЦБ. Але поки що, за нашою оцінкою, відтік капіталу буде сильніше”, – пояснив Клепач.
На його думку, “зараз гостріше стоїть проблема не інфляційних ризиків, а ризиків продовження стагнації і відставання від потенційного і тим більше цільового зростання ВВП. Тут розрив сягає 1,5%, а по відношенню до цільового рівня – 2,5 відсоткового пункту і вище”.
Інфляція за підсумками року становитиме понад 6%. “Ми в 6 або в 6 з невеликим відсотків, на мій погляд, вкладаємося. Тому що у нас та ж плодоовочева продукція розігналася сильніше, але вона й гальмується сильніше. Тарифи в липні підвищуються. У прогнозі у нас немає дефляції, але приблизно нульове або близьконульове зростання цін у ці місяці”, – сказав Клепач.
“Загалом у цільові параметри ми вкладаємося, тому що курс таки буде міцніший, незважаючи на більший відтік, ціни на нафту вищі. І це стримуватиме інфляцію. Є, звичайно, ризики підвищення світових цін на продовольство, але поки вони невисокі”, – пояснив він.
Рецесія можлива
Можливо, технічна рецесія в другому кварталі, умовно кажучи, мінус 0,1% ВВП з урахуванням сезонного календарного фактора, вважає Клепач.
Як він пояснив: “схоже, що технічної рецесії ми зараз уникаємо, у нас попередньо нульове зростання в другому кварталі з урахуванням сезонного календарного фактора. Більше того, в річному вираженні цифри навіть дещо кращі за другий квартал, як і за перший, на одну десяту приблизно, в другому можливо навіть на дві десяті, ніж ми очікували при уточненні прогнозу в травні. Наша попередня оцінка щодо другого кварталу – приблизно 1,2% в річному вираженні. Це означає, що швидше за рік ми отримаємо навіть більше, ніж 0,5%, але ненабагато. Зростання в промисловості за підсумками року, швидше за все, буде більше, ніж 1%, можливо, десь 1,6%”.
Податок з продажу введуть?
У регіональних бюджетів великий дефіцит – близько 800 млрд рублів. Позичити ці гроші з ринку складно, і ставки високі, потрібні якісь податкові надходження. Тому потрібні джерела, – говорить Клепач.
Одним із таких джерел може стати податок з продажів. При цьому передбачається, що це право регіонів. У бюджетних орієнтуваннях, які уряд обговорював, це записано.
“Так, ефект на інфляцію буде. Але навряд чи всі регіони будуть вводити, і навряд чи всі будуть вводити 5%. Я думаю, що реально цей ефект буде швидше близько 1%, може, трохи більше. Загалом у країні навряд чи більше половини регіонів введуть цей податок”, – вважає заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас