Бездіяльність Міненерговугілля стимулює різке зростання цін на скраплений газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бездіяльність Міненерговугілля стимулює різке зростання цін на скраплений газ

Енергетика
427
Відсутність належного нормативного забезпечення для продажів скрапленого газу державними компаніями сприяє зростанню цін на нього в Україні, вважають в консалтинговій групі “А-95” (Київ).
“Відсутність буфера у вигляді газу внутрішнього виробництва робить український ринок вкрай чутливим до коливань цін на зарубіжних ринках. Саме дефіцит газу українського виробництва став причиною стрибка цін в оптовому сегменті ринку, де вартість газу за першу декаду липня піднялася на 8%, або 1,1 тис. грн/тонна, а також початку зростання в роздробі”, – зазначають у компанії.
За даними експертів, за нинішніх умов підвищення котирувань газу на кордоні України позначається на цінах усередині країни вже через декілька днів.
“Якщо країна залежить від імпорту на 80%, як у випадку з бензином і дизпаливом, чітка кореляція із зовнішнім ринком обгрунтована, проте коли більш ніж 55% обсягу споживання (як у випадку зі скрапленим газом – ІФ) проводиться в країні, такі різкі стрибки не повинні мати місце”, – вважає аналітик “А-95” Артем Куюн.
За даними експертів, стрибок цін на кордоні пов’язаний із зміною кон’юнктури на ринку Польщі та Росії. “Було чимало випадків, коли котирування після зростання протягом тижня-двох поверталися на колишні позиції. Проте ціни в Україні тепер будуть залишатися на високому рівні, поки трейдери не розпродадуть дорогі запаси. За таких умов ціни в роздробі можуть з 7,15 грн/л. впевнено зробити крок за 8 грн/л.”, – відзначає експерт.
Амортизувати стрибки цін імпорту повинні ресурси внутрішніх виробників, проте система їхнього продажу на сьогодні знаходиться в ступорі. Для проведення торгів вже обрана “Українська універсальна біржа”, однак Аукціонний комітет, який визначає регламент торгів, керівництво Міненерговугілля не може сформувати вже чотири місяці. “Фактично державні підприємства поставлені перед вибором – зупиняти виробництво або проводити торги без регламенту на свій страх і ризик”, – говорить А.Куюн.
Він також нагадує, що за умов законодавчого вакууму з січня 2014 року не проводяться спеціалізовані аукціони з продажу скрапленого газу, через що з квітня повністю припинено постачання побутового пропан-бутану населенню. Призначення Аукціонного комітету спільним наказом Міненерговугілля і Мінекономрозвитку змогло б розблокувати систему спеціалізованих і комерційних торгів і збалансувати внутрішній ринок.
“Виробники отримають легальний статус торгів, стримавши соціальну напруженість в регіонах, а оператори зможуть прогнозувати наповнення ринку, не створюючи ажіотаж навколо стрибків цін за кордоном”, – резюмує представник “А-95”.
Як повідомлялося, найбільшими виробниками скрапленого газу в Україні є ПАТ “Укргазвидобування” й ПАТ “Укрнафта”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас