Взяти участь у програмах доступного житла можуть ті, у кого достатньо для цього грошей, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Взяти участь у програмах доступного житла можуть ті, у кого достатньо для цього грошей, - експерт

Казна та Політика
1320
Однією з умов усіх програм доступного житла є відповідний рівень доходів громадян, які хочуть взяти у них участь. Наприклад отримати пільговий іпотечний кредит від держави можуть громадяни у віці до 35 років. “При цьому ці громадяни повинні стояти в черзі на житло, і мати доходи, для того, аби сплачувати кредит. Тобто, це пільговий кредит, із додатковими преференціями, які держава надає, але все таки це кредит, який потрібно повертати”, – пояснив голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.
У іншій програмі – так званій 30/70, коли 70% від вартості житла сплачує громадянин, а 30% – держава, також є умова, яка відсіює велику частину претендентів: у ній можуть брати участь громадяни, які стоять у квартирній черзі, які мають можливість сплатити 70% від вартості житла одноразово. “Тут є обмеження максимального розміру доходів – п’ятикратний розмір середньої заробітної плати на кожного члена сім’ї по даному регіону. Це досить велика планка, але ідея у тому, аби унеможливити доступ до цієї програми багатих і супербагатих людей”, – розповів Рисухін.
У програмі вартості іпотечних кредитів не обов’язково стояти у квартирній черзі. Але потрібно підтвердити своє право на державну підтримку двома іншими способами: або проживати в гуртожитку і мати відповідну довідку, або за місцем проживання мати менше ніж 9 кв. м. жилої площі на особу, члена сім’ї. “Перший внесок за цією програмою складає 25% від вартості житла. Є певні обмеження по площі, яка надається сім’ї. Безумовною умовою банків, які надають кредити, є відповідна сума доходів – аби громадянин міг сплатити кредит, який він бере”, – додав експерт.
Тим не менше, бажаючих отримати “доступне житло” лише за програмою пільгового кредитування є 15 тис. сімей. Загалом же по Україні потребують поліпшення житлових умов 800 тис. сімей.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас