Австралія: оазис, міраж або пекельне пекло? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австралія: оазис, міраж або пекельне пекло?

Світ
1316
Звіт щодо ВВП Австралії за перший квартал дав сподівання на те, що економіка країни нарешті повертається до своїх довгострокових показників зростання. По суті, базове значення на рівні 3.6% в річному численні стало найкращим за період з 4 кварталу 2007 року, набагато перевищило середній показник 3.3% за період з 1991 року і повністю збіглося із середнім значенням за період з 1991 до 2007 років, коли економіка була на підйомі. Однак не поспішайте відкривати шампанське і піднімати тости. За оптимістичним зростанням у 3.6% ховаються малоприємні подробиці про те, що ж стоїть за цим поліпшенням. Цілком очевидно, що економіка Австралії тепер ще сильніше залежить від експорту, який і формує левову частку приросту ВВП. У першому кварталі він додав у ВВП 2.7% – це найвище значення від другого кварталу 2009 року, коли Світова рецесія обрушила приватне споживання та інвестиційні витрати. Іншими словами, без урахування експортного сектора зростання внутрішньої економіки в першому кварталі 2014 року не перевищив би 1.0%, що, безумовно, вище ніж 0.0% у першому кварталі 2013 року, але все ж таки більш ніж скромно, особливо порівняно з 5.7% у першому кварталі 2012 року.
Кредитування в приватному секторі зростає, але болісно й повільно
Щоб зрозуміти, чим різниться динаміка внутрішньої економіки зараз від докризового періоду, досить подивитися лише на показники кредитування у приватному секторі. Визнаємо, що останнім часом вони відновили зростання, при цьому в травні було зафіксовано збільшення на 0.4% в місячному численні і на 4.7% у річному. І все ж це набагато нижче 16.3% р/р в кінці 2007 року. Більше того, на цей раз кредитування у приватному секторі зростає занадто повільно порівняно з періодом відновлення після спаду на початку 1990-х, який багато в чому нагадує нещодавню кризу: зараз ні про яке V-подібне відновлення мова не йде, в кращому випадку ми маємо справу з L-подібною динамікою. Дивно, що подібна ситуація склалася за умов вкрай низьких відсоткових ставок. Однак у цієї загадки проста відгадка – відношення боргу домогосподарств до наявного доходу. У четвертому кварталі 2013 року воно становило 148.8%, що лише незначно нижче історичних максимумів на рівні 152.9%, зафіксованих в 4 кварталі 2006 року – це частково пояснює, чому кредити (тобто борги) не зростають, незважаючи на дешевизну: Існують кордони, за межами яких обслуговування боргу стає справою проблематичною, при цьому Австралія підійшла до цієї межі на небезпечно близьку відстань, намагаючись стимулювати новий цикл зростання. Насправді, якщо відсоткові ставки почнуть зростати, багато домогосподарств опиняться у вкрай скрутному становищі. У цьому відношенні, ми вважаємо, що наступним кроком РБА (який буде зроблено ще нескоро), стане зниження, а не підвищення ставки; можливо, цей прогноз здасться малоймовірним, проте слід пам’ятати, що ринки облігацій поводяться саме відповідно до подібних очікувань: в останній торговий день 2013 року прибутковість за 10-річними австралійськими державними облігаціями становила 4.24%, а в останній день другого кварталу 2014 року – 3.53%, незважаючи на впевнене зростання ВВП за цей період.
Не пропустіть головне
Таким чином, деякі економічні дані говорять про те, що економіка Австралії наближається до оазису, проте не варто спокушатися, оскільки він може виявитися лише міражем в пустелі. Іншими словами, поки до кінця не ясно, що насправді відбувається. Якщо ж попит на імпорт з боку азіатських країн почне падати, ми потрапимо просто в пекельне пекло, де слабкому зовнішньому попиту відповідає не менше слабкий попит внутрішній. Можливо, існує ще безліч інших зовнішніх і внутрішніх факторів, здатних пояснити динаміку австралійського ринку облігацій, але один з них, без сумнівів, полягає в тому, що панорамна економічна картина Австралії як і раніше малюється в занадто обмеженій кольоровій гамі – дивовижний парадокс для такої яскравої і барвистої країни.
За матеріалами:
forexpf.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас