Які посольства видають найбільше шенгенських віз українцям? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які посольства видають найбільше шенгенських віз українцям?

Особисті фінанси
3415
У 2013 році громадяни України отримали 1,53 млн віз до країн Євросоюзу, що підписали Шенгенську угоду (22 з 28 країн). За даними Генерального директорату з питань юстиції, свободи та безпеки Європейської комісії, це на 19,6% більше, ніж у 2012 році (тоді українці отримали 1,28 млн. заповітних перепусток до країн Шенгену).
Таким чином, після часткової лібералізації візового режиму між Україною та ЄС у липні 2012 року, українцям дійсно стало простіше отримати шенгенську візу. Нагадаємо, в рамках лібералізації європейські посольства скоротили кількість необхідних для отримання візи документів, а також сам термін оформлення віз. Крім цього, суттєво спростилася процедура отримання віз для представників громадських організацій, близьких родичів громадян, які проживають на території країн-членів ЄС, представників релігійних громад, учасників офіційних освітніх програм обміну, а також представників різних професій, які беруть участь у міжнародних виставках, конференціях і семінарах.
Для порівняння в 2011 році, до лібералізації візового режиму, українці отримали 1,1 млн шенгенських віз, що майже на 53% менше, ніж у 2013 році.
Які посольства видають найбільше віз українцям
Традиційно, найбільшу кількість шенгенських віз українцям у 2013 році видало консульство Польщі – 517,7 тис. віз, що на 4,31% більше, ніж у 2012 році. У 2014 році поляки зупинятися не збираються і, як заявили в МЗС Польщі, хочуть наростити потік українських туристів до країни на 10-20%.
Багато віз українцям видають греки. У 2013 році їхня кількість становила 201,8 тис. віз (зростання на 56,6%). Як бачимо, Греція вдало справляється із завданням переманити українських туристів з Туреччини і Єгипту. Загалом у сезоні-2014 очікується зростання кількості туристів у країні на 10%. Основними факторами, які приваблюють туристів до Греції, експерти називають не лише зниження цін на весь спектр туристичних послуг, а й підвищення якості обслуговування іноземних туристів.
Не відстає Угорщина. У 2013 році консульством цієї країни було видано 150,7 тис. віз, що на 10,6% більше, ніж у 2012 році. Сприяло цьому передання функції прийому документів на візи від консульства до візового центру, що значно спростило і прискорило видання віз.
На четвертому і п’ятому місці за кількістю виданих українцям шенгенських віз Німеччина та Іспанія відповідно. Перша видала українцям 104,80 тис. віз (зростання на 4,31%), друга – 164,69 тис. (зростання 40%). На досягнутому Іспанія зупинятися не збирається. У 2014 році королівство планує видавати громадянам України більше як туристичних, так і багаторазових віз. “На сьогодні посольство Іспанії видає українцям переважно мультивізи. Тим громадянам України, які раніше відвідували Іспанію або одну з країн Шенгенської зони і використовували свою візу без порушення мети і термінів поїздки, наступна віза видається на досить тривалий період – аж до п’яти років”, – повідомив аташе з питань культури посольства Іспанії в Україні Віктор Мурсія.
Де не люблять українців
За статистикою, загальна кількість відмов українським громадянам у шенгенській візі в 2013 році становила 3,4%, хоча рік раніше вона була значно менше – 2,39%. Експерти поспішають заспокоїти – відсоток відмов пропорційний кількості запитів на отримання віз, а за рік їхня кількість зросла з 1,31 млн. до 1,58 млн.
Українцям як і раніше найскладніше отримати шенгенську візу в консульствах таких країн, як Італія, Данія, Бельгія. Консульства цих країн часто просять заявників надати дані, які носять особистий характер. Наприклад, у тих, хто зібрався в гості до родичів або коханих, можуть вимагати надати спільні фото і особисте листування, що підтверджує їхню близькість. Також, в українців часто вимагають принести оригінал трудової книжки, що є порушенням Кодексу законів про працю України (за КЗПП трудові книжки на руки видаються лише в разі звільнення працівника).
За статистикою, у 2013 році найбільш недружнім до українців було консульство Італії, яке за рік наростило кількість відмов вдвічі – з 5,2% до 10,9%. У 2013 році Італія видала заповітні перепустки до країни 57,3 тис. українцям, а у 2012 році – 44,6 тис. (зростання на 28,5%). Італія утримує першість і за тривалістю розгляду заявок на візу (21 день). Серед найпоширеніших причин відмов – неповний пакет документів. При цьому часто причини відмови в консульстві і зовсім не пояснюють, а відмови отримують навіть туристи з бездоганною візовою історією. Як відзначають у турагентствах, італійці просто бояться, що українці залишаться в країні нелегальними трудовими мігрантами, тому так упереджено ставляться до видачі віз.
Не вшановують українців і в Естонії – 10,37% відмов у 2013 році, що на 7,5% більше, ніж у 2012 році (15,9 тис. виданих віз у 2013 році, у 2012 році – 13,2 тис.). І хоча ця країна потрапляє в топ-5 країн, які найбільше наростили видачу віз українцям у 2013 році (зростання 10,37% порівняно з 2012 роком), вона досить часто в них і відмовляє. Причина в тому, що часто туристи відкривають шенгенську візу в посольстві Естонії, а використовують її для в’їзду до іншої країни. Тому в посольстві обережно підходять до видачі віз.
У 2013 році Данія не видала візи 9,44% українцям (було видано 6,35 тис. віз). Бельгія відмовила 7,86% заявникам (видано 8,43 тис. віз). “Найбільше нелегальних мігрантів під виглядом туристів їде саме в перелічені вище країни. Це змушує посольства дуже ретельно підходити до перевірки документів і за найменшої підозри відмовляти у візі”, – пояснює президент туркомпанії “Гамалія” Ігор Голубаха.
Найрідше у шенгенських візах відмовляють у консульстві Португалії (0,54% відмов), хоча в цій країні, як і в Італії, живе багато українських мігрантів. Так, із 6528 тих, хто бажає поїхати до цієї країни візи отримали 6493 українців. Учасники ринку називають головну причину – країна дорога. Так, проживання та харчування в Португалії на третину дорожче, ніж, наприклад, в Іспанії або Чехії. Не дешевий і переліт. Це все автоматично виключає потенційних нелегалів (вони потрапляють до країни не безпосередньо, а через Італію та Іспанію), а оскільки подібний відпочинок можуть собі дозволити тільки заможні українці, консульство Португалії по мінімуму відмовляє їм у візах.
Традиційно раді українцям в туристичних країнах. Так, консульство Греції не видало візи в 2013 році лише 0,61% заявникам (видано 128,8 тис. віз). Австрія, улюблена українцями за її гірськолижні курорти, торік відмовила 0,75% заявникам (видано 30,4 тис. віз). Франція також намагається робити все можливе для залучення туристів. Як результат, у 2013 році відсоток відмов українським туристам становив 0,81% (видано 48,9 тис. віз). “Консульство Франції вважається одним з найбільш лояльних для мандрівників з України. Вони рідко відмовляють у візі”, – констатує маркетинг-директор туристичної компанії BTL Світлана Ланко.
У 2013 році українські туристи стали частіше їздити в автобусні тури по Європі, багато з яких стартують в Угорщині. Цьому сприяло і лояльне ставлення консульства цієї країни до наших співвітчизників – рівень відмов візового відомства Угорщини становить лише 0,91%. У 2013 році ним було видано 150,7 тис. віз проти 136,2 тис. у 2012 році (зростання 10,6%).
Хто більше
Якщо говорити про країни, які максимально наростили видачу віз українцям, то безумовним лідером тут є Словаччина, яка в 2013 році продемонструвала приріст на 85,74% – з 44,3 тис. віз у 2012 році до 82,3 тис. у 2013 році . Взимку минулого року консульство цієї країни видавало візи практично всім бажаючим. “Зрозумівши, що українці масово почали подавати документи на візу в словацьке посольство, а, отримавши її, їхали до інших країн Шенгенської угоди, буквально через 4 місяці посольство припинило активну видачу віз”, – згадує директор з туризму компанії “Пан Укрейн” Ольга Юденко. Сприяло зростанню турпотоку і відкриття 1 березня 2013 року авіакомпанією Air Onix прямого регулярного рейсу з Києва до Братислави.
Таким чином, Словаччина потіснила з першого місця лідера 2012 року Грецію (тоді країна наростила видачу віз на 99%). Цього року видала українцям на 56,6% більше віз, ніж рік раніше. У 2013 році Словаччина видала українцям 82,2 тис. віз (проти 44,2 тис. віз у 2012 році). Нагадаємо, що Словаччина в січні 2013 року почала видавати українцям не одноразові, а довгострокові шенгенські візи. Як наслідок – кількість віз, виданих диппредставництвами Словаччини в Києві та Ужгороді, різко зросла. Тільки протягом січня словацькі дипломати видали українцям 6000 віз, що майже вдвічі більше, ніж у грудні-2012. Також Словаччина значно розширила кількість категорій громадян, які можуть претендувати на мультивізу, включивши до переліку бізнес-поїздки і туризм.
Але є країни, які в 2013 році скоротили видачу віз українцям порівняно з 2012 роком. Тут на першому місці йде Бельгія – падіння на 12,15% (видано 8,43 тис. віз). Далі йдуть Словенія (падіння на 11,34% до 8,47 тис. віз) і Швейцарія (-6,95% до 12,8 тис. віз). У цьому свою роль відіграла економічна криза – вищезгадані країни досить дорогі для туристів і українці скоротили поїздки до них.
Чого чекати в 2014 році?
За прогнозами, у 2014 році ситуація з виданням українцям шенгенських віз кардинально не зміниться. Як і в минулі роки, збільшувати кількість виданих віз найактивніше будуть країни, які переживають кризу і потребують притоку туристів. “Це будуть консульства Греції та Іспанії за рахунок збільшення кількості чартерних авіапрограм. Можливо також консульства Польщі та Чехії, які скоротили перелік необхідних для отримання віз документів”, – каже Оксана Щепець, керівник відділу Європа компанії “Пан Укрейн”.
Європейці самі зацікавлені в лібералізації своєї візової політики. Багато країн зрозуміли, що спрощення візового режиму приносить свої дивіденди у вигляді збільшення потоку туристів. За розрахунками Єврокомісії, через складну процедуру отримання віз, ЄС щороку втрачає 6,6 млн. потенційних туристів. “У Єврокомісії планують, що через п’ять років після спрощення візового режиму, туризм буде приносити в бюджет об’єднаної Європи $130 млрд євро щороку”, – говорить керівник громадської ініціативи “Європа без бар’єрів” Ірина Сушко.
Крім того, за оптимістичними прогнозами, наприкінці 2014 року українцям почнуть видавати біометричні паспорти і є сподівання, що вже у 2015 році їхні власники зможуть їздити до країн шенгенської угоди без віз.
Ольга Сороколєтова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас