Надра змінюють обличчя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Надра змінюють обличчя

Енергетика
503
Ключовою зміною для держкомпанії «Укргазвидобування» стане поголовна зміна приватних партнерів.
16 червня Господарський суд Києва розірвав договірні відносини між ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс Юей» і ТОВ «Фаворит Систем» про спільний видобуток вуглеводнів. На перший погляд, мова йде про денонсацію рядової угоди, яких у країні щороку підписуються десятки. Але цей випадок має свої особливості: анулювання контракту знаменує завершення ери одного з найодіозніших бізнесменів газовидобутку – колишнього голови Міністерства екології та природних ресурсів Едуарда Ставицького. Слідом за ним можуть піти й структури опального магната Дмитра Фірташа.
Третім будеш
Довести цей взаємозв’язок просто. Керівником компанії «Фаворит Систем» є Сергій Пушкаренко, який кілька років тому значився у ТОВ «Нефтьинвест 2009» дружини Едуарда Ставицького Олени і при цьому паралельно очолював будівельну компанію «Лібра», засновану батьком екс-голови Мінекології Анатолієм Ставицьким. Ймовірно, саме ці факти дозволили «Фаворит Систем» стати одним з активних учасників нафтогазовидобувного ринку.
На користь цієї версії говорить і хронологія подій. Так, 20 квітня 2012 року Едуарда Анатолійовича призначають головою Мінекології, а вже через чотири місяці (28 серпня) «Фаворит Систем» підписала з ТОВ «Арабський Енергетичний Альянс Юей» та державним «Укргазвидобуванням» договір про спільну розробку Більського газоконденсатного (Полтавська обл.) і Кулічихинського нафтогазоконденсатного (Полтавська, Сумська обл.) родовищ.
Судячи з усього, на той момент остання не була в захваті від цієї угоди, адже ці майданчики вона почала розробляти з «Укргазвидобуванням» іще в 2004 році. На той момент «Арабський Енергетичний Альянс Юей» називався «Бурова компанія «Рудіс», біля витоків створення якої стояв сирійський бізнесмен Юссеф Харес. Через декілька років він продав контрольну частку в цьому підприємстві закордонним інвесторам, внаслідок чого «Рудіс» був перейменований у «Кувейт Енерджі Юкрейн», а вже навесні поточного року компанія отримала свою нинішню назву.
Ця подія виглядає особливо важливою у світлі того, що до недавнього часу «Арабський Енергетичний Альянс Юей» контролювала Kuwait Energy. Але насправді все набагато банальніше: за даними «k:», «Арабський Енергетичний Альянс Юей» вже давно прописаний в офісі (Київ, вул. Лумумби, 4/6а, оф. 204) і має спільний номер телефону з компанією ТОВ «Укрєврогаз», яка близька племіннику екс-президента Леоніда Кучми Володимиру Кучмі.
На перший погляд від «множення на нуль» «Фаворит Систем» виграють обидва учасники СП – і приватний «Арабський Енергетичний Альянс Юей», і державне «Укргазвидобування», між якими повинна бути розділена частка компанії Ставицького на спільному проекті. Але насправді це не так. За даними «k:», зараз на пай фірми Едуарда Анатолійовича в СП претендує нова приватна структура – ТОВ «Торгова база «Укрбуд», яка не чужа бізнес-партнеру Володимира Кучми Сергію Бурову. Для того щоб довести законність своєї участі в СП, «Укрбуд» вже розпочав відповідний судовий процес, який зараз перебуває в активній фазі розвитку.
Формальним приводом послужила заява про те, що декілька років тому «Укрбуд» був нібито незаконно виключений зі складу партнерів «Арабського Енергетичного Альянсу Юей» і «Укргазвидобування». У будь-якому випадку останнє слово в питанні розширення складу учасників СП залишається за «Укргазвидобуванням», оскільки саме їй належать спеціальні дозволи на користування надрами Кулічихинського і Більського родовищ.
Роздріб оптом
Поки що в держкомпанії не виявляють будь-якої ініціативи з цього питання, стверджуючи, що планують працювати на обох майданчиках як мінімум до закінчення терміну дії спецдозволів (на Кулічихинській ділянці це 5 квітня 2015 року, на Більській – до 25 березня 2018-го). Втім, настрій «Укргазвидобування» може змінитися в будь-який момент. Для цього достатньо рішення Нацкомісії з регулювання електроенергетики про підвищення її тарифу на реалізацію газу власного видобутку населенню. Про це держкомпанія просить регулятора вже кілька років поспіль, але до останнього часу реакції НКРЕ не було через відсутність політичної волі.
Нинішній же склад Кабміну неодноразово заявляв про готовність піти «Укргазвидобуванню» назустріч, і якщо ставка дійсно буде підвищена (планується двократне зростання ціни – до 880-890 грн/тис. м3), інвестиційний потенціал держкомпанії буде реанімовано. Це означає, що держкорпорація може втратити інтерес до партнерства з приватними компаніями, яких вона залучала до спільної розробки надр якраз під приводом відсутності власних коштів на ці роботи.
При такому розкладі компанії «Арабський Енергетичний Альянс Юей» навряд чи варто розраховувати на довгострокову співпрацю з «Укргазвидобуванням». І її бенефіціарів може радувати тільки те, що вони будуть не самотні. Окрім них одним з аутсайдерів цілком може стати ТОВ «Карпатигаз». Ця компанія стала партнером «Укргазвидобування» ще на початку 2000-х, підписавши з нею декілька договорів про спільну діяльність. Але справжній ренесанс у житті «Карпатигаз» розпочався в 2010 році, коли її батьки-засновники – екс-голова «Укргазпрому» Богдан Клюк та екс-голова «Укргазвидобування» Ілля Ричіч – продали компанію новому інвестору. Формально ним стала шведська фірма Misen Enterprises AB, що позиціонувала в ролі незалежного гравця на ринку. Але за її плечима спостерігачі побачили інтереси Дмитра Фірташа.
Непрямих підтверджень тому було достатньо. Наприклад, директором з корпоративних зв’язків «Карпатигаз» свого часу був призначений Сергій Пєтухов, який до цього працював у Group DF Limited. Крім того, протягом 2011-2012 років ця компанія примудрилася стати найбільшим приватним партнером «Укргазвидобування», яку в цей період очолював колишній голова Ostchem Holding Юрій Борисов. За даними «k:», лідерство «Карпатигаз» зберігає досі: в портфелі його спільних робіт з «Укргазвидобуванням» перебуває 22 проекти, в рамках яких партнери розвивають видобуток вуглеводнів на 146 свердловинах. Взаємовідносини сторін оформлені договорами про спільну діяльність, які діють до середини 2031 року. Але чорна смуга в житті структури Дмитра Фірташа може настати значно раніше. На сьогодні «Карпатигаз» виконав свої інвестиційні зобов’язання щодо спільних проектів в цілому на 55-60%, що легко може бути використано державним партнером як привід для припинення відносин.
Дмитро Рясний
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас