Через схему роздачі 3G-ліцензій до бюджету не надійде 4 млрд грн, - експерти ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через схему роздачі 3G-ліцензій до бюджету не надійде 4 млрд грн, - експерти ринку

Казна та Політика
1030
Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) на своєму засіданні сьогодні, 8 липня, планує оголосити умови отримання 3G-ліцензій трьома провідними мобільними операторами “Київстар”, “МТС-Україна” та life:). Про це стало відомо від поінформованого джерела в регуляторі.
При цьому, як підкреслює джерело, мова йде про надання ліцензій за вартістю, що значно нижче ринкової.
За словами джерела, рішення про надання ліцензій мобільним операторам фактично скасує необхідність обов’язкових в таких випадках конкурсів. Як повідомлялося раніше, ще в 2009 році НКРЗІ планувала виставити на аукціонний конкурс чотири ліцензії на 3G за стартовою ціною 400 млн гривень. Тоді регулятор сподівався виручити за них до 2 млрд гривень. Сьогодні загальна вартість таких ліцензій, за оцінкою експертів ринку, може сягати 3-5 млрд гривень.
“У Європі, щоб отримати такі ліцензії, мобільні оператори, чия маржа сягає 50%, платять їхню повну ринкову вартість. А у нас чомусь вирішили віддати безкоштовно. Є підозра, що оператори стільникового зв’язку знайшли якісь підходи до нових членів комісії, чого їм не вдавалося зробити з попереднім складом НКРЗІ”, – підкреслило джерело.
ЗМІ повідомляють, що між членами комісії немає одностайного бачення того, як видавати частоти. “Володимир Олійник хоче, щоб три ліцензії виставлялися на тендер по черзі, а частина інших представників комісії, у тому числі й вихідці з мобільних операторів зв’язку, ратують за те, щоб частоти роздали всім без тендера (тобто без торгів)”, – зазначив один з членів комісії.
За словами самого Олійника, якщо виставити восени ліцензії по черзі, то в ході тендерів до бюджету може надійти 3-4 млрд грн. При цьому він додав, що якщо сьогодні регулятор проголосує за просте роздавання частот, то оператори заплатять за базовими тарифами, затвердженими Кабміном у 2006 році. Тобто приблизно 200 млн грн за кожну ліцензію розміром в 30 МГц.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас