Компанія, яка видавала кредити в Rozetka, оголосила дефолт за своїми облігаціями серії B - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Компанія, яка видавала кредити в Rozetka, оголосила дефолт за своїми облігаціями серії B - ЗМІ

Кредит&Депозит
2576
Компанія “Лізинг ІТ-СПВ”, що займається фінансовим лізингом, минулого тижня оголосила дефолт за своїми облігаціями серії B, повідомляють джерела Delo.UA. Цьому передувало часткове прострочення з виплати квітневого купона (були здійснені виплати лише тим, хто тримав менш ніж 100 облігацій) і зниження рейтингу облігацій компанією “Експерт-Рейтинг” до рівня uaB.
Зауважимо, що ці облігації (ISIN UA4000129597) були випущеними в жовтні 2011 року на 5 років на суму 100 млн грн з купонною ставкою 25% річних. Реально, за даними фінансового звіту, було реалізовано паперів на 22,6 млн грн.
“Рейтинг був знижений до uaB, а це вже є спекулятивним рівнем, що вказує на низьку якість паперів емітента. Компанія продовжує боротися з труднощами, проте якщо тенденції триватимуть, то рейтинг буде знижуватися й надалі”, – пояснює заступник генерального директора “Експерт-Рейтингу” Віталій Шапран.
Власник компанії Дмитро Фрідман бачить причину дефолту в зовнішній економічній ситуації, а саме – в кризі ліквідності. Але за словами джерела на фондовому ринку, справжньою причиною фінансових проблем стало те, що компанія вклалася в непрофільні активи, на чому і прогоріла. “Фактичного дефолту ще не було, термін погашення облігацій ще не настав – було лише прострочення виплати відсотків і відмова від виконання зобов’язань за договорами РЕПО”, – пояснює джерело.
Дмитро Фрідман розповів Delo.UA, що компанія збирається провести реструктуризацію боргу, конвертувавши облігації компанії в акції. Як відреагують на цю пропозицію держателі облігацій, поки не відомо, однак від можливого банкрутства можуть постраждати не лише власники паперів, а й основні партнери компанії, серед яких були такі інтернет-магазини, як Rozetka і Mobiluck.
“Конвертація – єдиний вихід із ситуації. Питання лише в умовах обміну”, – вважає керуючий партнер ІГ “Універ” Олексій Сухоруков. До речі, саме групу “Універ” і Capital Times на ринку називають найбільшими утримувачами цих облігацій, однак і Керуючий партнер Capital Times Ерік Найман і керуючий активами групи “Універ” Андрій Вилегжанін цю інформацію спростовують. “У нас в портфелі паперів цієї компанії не більше ніж на 100 тис. грн. Однак серед наших клієнтів досить багато власників цих облігацій”, – констатує Андрій Вилегжанін.
Темні справи
Деякої неоднозначності ситуації додає, наприклад, наявність у компанії кількох юросіб. Є юридична особа ПрАТ “Лізинг ІТ”, єдиним акціонером якого є Дмитро Фрідман, ТОВ “Лізинг Інформаційні технології” і ТОВ “Лізинг ІТ-СПВ”. Крім того, на Фрідмана записано ще декілька компаній, серед яких ТОВ “Те Ен Ес”. При цьому облігації підприємства, за якими стався дефолт, були випущені саме від особи ТОВ “Лізинг ІТ-СПВ”. За словами Дмитра Фрідмана, рішення використовувати з цією метою не ПрАТ мотивовано обмеженнями для нього за статутним капіталом. Зауважимо, що для ТОВ таких обмежень немає.
“Чому так? Це питання до законодавців, – відзначає один з інвестбанкірів. – Це поле для значних махінацій на ринку цінних паперів”. За запропонованим планом під час реструктуризації відбудеться конвертація облігацій ТОВ “Лізинг ІТ-СПВ” в акції ПрАТ “Лізинг ІТ”.
“Нам про плани реструктуризації нічого не відомо. Він вже півроку планує, але нічого не запропонував – людина, яка хоче щось зробити, вже давно б це зробила, – розповідає Ерік Найман. – Схоже там справа в шахрайстві акціонера Фрідмана Дмитра”. Про шахрайство говорить і генеральний директор інтернет-магазину Rozetka.UA Владислав Чечоткін. На наше запитання про співпрацю з “Лізинг ІТ” коротко охарактеризував їх як “аферистів і шахраїв”, але в подробиці не вдавався. За нашою інформацією в більшості магазинів електронної техніки “Лізинг ІТ” кредитував покупців, проте ще в кінці минулого року Rozetka.UA відмовилася від співпраці з компанією і стала працювати з Дельта-Банком. При цьому, для здійснення діяльності у сфері фінансового лізингу компанії, за українським законодавством навіть не потрібно отримувати ліцензію.
Туманне майбутнє
У випадку банкрутства компанії постраждають не лише власники паперів (а це, за даними Еріка Наймана більш ніж 60 юридичних і фізичних осіб), але й невеликі інтернет-торговці, яким також заборгував “Лізинг ІТ”. “На інтернет-магазини тепер може очікувати серйозна затримка за платежами”, – розповідає Андрій Вилегжанін. І якщо для Rozetka.UA це може бути не сильним ударом, то для дрібніших гравців на ринку, які працювали з компанією, банкрутство “Лізинг ІТ” загрожує великими втратами.
Незадовго до оголошення дефолту компанія також закрила сайт і перестала відповідати на телефонні дзвінки. Знайдений Delo.UA Дмитро Фрідман пояснює це переїздом офісу разом з серверами на нове місце.
Водночас Олексій Сухоруков заявив, що серйозно стурбований ситуацією. “З їх акціонером переговори тривають декілька місяців, – коментує він, – але він (Дмитро Фрідман – Ред.), схоже, до кінця не усвідомлює тяжкість свого становища”.
За словами Сухорукова, про банкрутство “Лізинг ІТ” ще не оголошувала. Сергій Фурса, фахівець з продажів боргових інструментів інвесткомпанії Dragon Capital, вважає, що фінансовий стан компанії завжди був слабкий. “У них дуже специфічний бізнес, – відзначає аналітик, – розуміння його моделі в учасників ринку відсутнє. Тому вони розміщували папери з божевільною прибутковістю і купували їх дуже рідкісні гравці”.
Цікаво, що чиста вартість активів компанії за даними за 2013 рік становить лише 1 млн грн, а статутний капітал – 165 тис. грн. Зобов’язання компанії становили 26,5 млн грн, з яких 22,6 млн грн – зобов’язання за облігаціями. Аудитом компанії займалася АУ “Універсал-Аудит”. Висновок аудиту за 2013 рік – умовно позитивний. При цьому в аудиторському звіті зазначено, що в результаті того, що компанія була найнята лише в квітні 2014 року і не змогла ознайомитися з низкою документів, до яких обмежив доступ замовник, “існування неідентифікованого шахрайства не виключається”.
“Дмитро Фрідман тягне час і паралельно витягує (краде) активи, – відзначає Ерік Найман. – Ми й наші клієнти будемо домагатися відкриття кримінальної справи за декількома статтями (там близько десяти статей КК набігає) проти Фрідмана як організатора фінансової піраміди і шахрая”.
При цьому інвестори стверджують, що компанію ще можна врятувати. “Варіант вирішення проблеми для всіх власників облігацій існує й у випадку доброї волі Фрідмана (або його не спротиву як мінімум) “Лізинг ІТ” продовжить жити і буде здорове”, – упевнений Найман.
Михайло Василенко, Валерія Давидова
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас