Імпорт свинини в Україну зменшився майже в 4 рази - УКАБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Імпорт свинини в Україну зменшився майже в 4 рази - УКАБ

Аграрний ринок
598
За даними митної статистики у першому півріччі 2014 року, Україна імпортувала лише 19 тис. т свинини, а це майже в чотири рази менше аналогічних показників попереднього року. Про це повідомили в асоціації “Українського клубу аграрного бізнесу”.
У вартісному вираженні імпорт свинини за перші шість місяців цього року становив 48,7 млн. дол США, тоді як у 2013 році цей показник був на рівні 162 млн. дол США. Основним імпортером свинини залишається Бразилія, на яку припадає 43% загальної вартості імпорту свинини. Однак ця країна знизила свою частку на 14 відсоткових пунктів порівняно з аналогічним періодом минулого року. Друге місце цього року, традиційно, посіла Німеччина – з часткою 15%. Внаслідок заборони на ввезення свинини в Україну Польща поступилася третім місцем США, які наростили свою частку до 12% від загальної вартості імпорту.
Що стосується експорту свинини, то він хоч і залишається досить незначним, але порівняно з минулим роком продемонстрував зростання в розмірі 11% і становить 1,8 тис. т, що у вартісному вираженні становить 5,6 млн. дол США. Найбільшу кількість свинини було експортовано до Молдови. Внаслідок призупинення Росією сертифікації українських підприємств-експортерів свинини з лютого цього року, обсяг реалізації свинини до цієї країни був вельми незначний.
“Ринок швидко відреагував на зменшення імпорту свинини підвищенням попиту на вітчизняне м’ясо і зростанням закупівельних цін на свиней. Однак, на тлі загального зростання цін на ресурси (корми, ветеринарні препарати, електроенергію) і на логістику підвищення закупівельних цін на свиней обгрунтоване. На жаль, співвідношення витрат виробництва і цін реалізації свиней не здатне мотивувати підприємства до значного нарощування виробництва, яке було б дуже бажане для вітчизняного ринку м’яса, тому темпи нарощування поголів’я знизилися порівняно з минулим роком”, – повідомила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас