Кабмін Яценюка 2.0 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін Яценюка 2.0

Казна та Політика
1124
На «Кабмін камікадзе», який уже втратив двох представників (голову МЗС і Міноборони, причому останнього – двічі), чекають ще більш масштабні кадрові ротації. 4 липня, виступаючи в парламенті, Арсеній Яценюк анонсував переформатування свого Кабінету. «Я пропоную розпочати процес консультацій щодо переформатування і посилення складу Кабінету міністрів України», – заявив Яценюк. Масштаб ротації – зі слів лідера «Свободи» Олега Тягнибока – 6-7 персон, тобто майже третина всього уряду (19 осіб, не рахуючи прем’єра).
Кандидатів «на вихід» прем’єр офіційно не озвучив. Але Forbes вони відомі.
Про намір замінити низку міністрів Арсеній Яценюк заявив на засіданні коаліції, що відбулося на початку минулого тижня. «Він дав п’ять позицій, які хоче заповнити або поміняти, – розповів Forbes депутат від більшості, присутній на зустрічі. – Зокрема, буде заповнена посада першого віце-прем’єра, з якої пішов Ярема (19 червня Віталій Ярема призначений генеральним прокурором України. – Forbes). За словами співрозмовника Forbes, на посаду віце-прем’єра з євроінтеграції пророкують Костянтина Єлісєєва – представника України в Євросоюзі.
Міністерства, де найближчим часом планується змінити голів – Мінекономіки і МОЗ. «Шеремета? Він налаштував проти себе навіть найлояльніших», – характеризує ставлення до майбутнього колишнього міністра економіки джерело Forbes в Кабміні. Він запевняє, що з Павлом Шереметою на Грушевського розлучилися б набагато раніше, але Україна перебувала на фінальній стадії підписання економічної частини угоди з ЄС, і голова Мінекономіки був необхідний як єдиний представник країни в переговорах.
Наступником Павла Шеремети може стати Костянтин Ворушилін – один з топ-менеджерів Петра Порошенка. Ворушилін очолював банк «Мрія» протягом 11 років, і пішов після продажу фінустанови російському Внешторгбанку в 2007 році. Після цього курирував фінансово-інвестиційну діяльність корпорації «Богдан». Якщо призначення відбудеться – воно посилить і підтвердить тренд залучення на держслужбу бізнесменів. «В адміністрації президента зараз дуже актуальні люди від бізнесу, це заповідник мільярдерів», – підкреслює співрозмовник Forbes. Ще один претендент – Віталій Ковальчук, один з лідерів партії «УДАР».
Богдан Данилишин, міністр економіки України у 2007-2010 роках, який нещодавно повернувся з політичної еміграції, характеризує роботу свого колеги стримано і дипломатично: «Після мене Шеремета – п’ятий міністр економіки. Чи була його робота ефективною – стане ясно з часом. Міністр один – у полі не воїн, йому потрібна професійна команда, тільки це може дати результат». Данилишин, який встановив рекорд перебування на посаді голови Мінекономіки – 801 день, запевняє, що не ставить для себе на меті зайняти пост в уряді. «Посади, які мені пропонували, я вже пройшов», – нагадав він.
Передбачається, що за нового міністра – особливо якщо це буде людина, близька до президента, Мінекономіки, яке виконує зараз декоративні, здебільшого, функції, посилить вплив. «Планується розширити функції Мінекономіки – це відомство перебере на себе функції ліквідованого Міністерства промислової політики», – заявив Forbes голова Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.
Також на зустрічі прем’єр озвучив намір змінити голову Міністерства охорони здоров’я – Олега Мусія. Але назвати наступника відмовився. «Ми були у вузькому колі, і депутати вимагали сказати, кого ж він бачить наступниками, але він відмовився, – говорить джерело Forbes. – Це гальмує процес ротацій, хоча прем’єр налаштований дуже рішуче. Але якщо знімати міністра охорони здоров’я, отже, міністерство буде в ручному управлінні».
Також він дав зрозуміти, що питання щодо голови Антимонопольного комітету, яке вважалося вирішеним, залишається відкритим. Кандидатура партнера Astapov Lowers Антоніни Ягольник була запропонована Арсенієм Яценюком ще два місяці тому. «Нам надали офіційні документи щодо неї, але депутати зараз навряд чи її підтримають. Вона досить молода – це нормально. Але в неї декілька Bentley, декілька квартир – і ставити її головою Антимонопольного комітету?»- задається питанням учасник засідання коаліції.
Серед найменш популярних міністрів уряду – голова аграрного відомства Ігор Швайка. Стан «холодної війни», в якому перебуває аграрний ринок і його формальний куратор, триває фактично з моменту призначення Швайки головою МінАПП. Проте, це прізвище, запевнили Forbes, на нараді не лунало.
В цілому парламентарії впевнені – час першого «постреволюційного» складу Кабміну минув, і підтримують намір провести переформатування уряду. «Цей Кабмін, який був створений в жорстких революційних умовах, свою функцію виконав – він утримав ситуацію, – резюмує Сергій Пашинський, заступник голови фракції ВО «Батьківщина». – Зараз перед країною стоять нові виклики і завдання, і нам потрібно переформатування Кабміну, зміна його структури і функціональних обов’язків».
Анна Ковальчук, Дарина Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас