Україна може ввести загороджувальні мита для білоруських товарів - у відповідь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може ввести загороджувальні мита для білоруських товарів - у відповідь

Аграрний ринок
5167
Білоруські виробники можуть потрапити в немилість до української влади. «Зараз обговорюються мита на деякі білоруські товари. Їхній перелік розробляється», – розповів «Капіталу» міністр економічного розвитку і торгівлі Павло Шеремета.
Над цим питанням в Мінекономрозвитку працює міжвідомча комісія. Її члени можуть запропонувати відповідні заходи на введення Білоруссю ліцензування експорту пива і кондитерських виробів за неконкурентної ціни. До складу міжвідомчої комісії, крім виробників продуктів харчування, входять підприємства хімічної промисловості та заводи з випуску шин. «Компанії-виробники звернулися в Мінекономрозвитку з проханням сприяти скасуванню або зміні ліцензійних умов з боку Білорусі», – зазначив директор з правових питань та корпоративних відносин компанії «САН ІнБев Україна» Денис Хренов.
Непідйомні умови
Білорусь ввела ліцензування імпортного пива на півроку: з 1 травня до 31 жовтня 2014 р., а українських солодощів – з 16 травня. Основна умова отримання ліцензій – підвищення імпортерами мінімальної роздрібної ціни в декілька разів. Основні українські виробники пива («Оболонь», Carlsberg Ukraine, «САН ІнБев Україна») погодилися на нові умови поставок до Білорусі. Підприємства намагаються мінімізувати збитки.
Начальник відділу корпоративних комунікацій компанії «Оболонь» Оксана Пирожок пояснює: частина продукції не встигла пройти кордон через несподіване набрання чинності ліцензування і застрягла на складах тимчасового зберігання. Внаслідок цього кожен виробник для отримання ліцензії укладав договір з державним концерном «Белгоспищепром». Але в угоді, крім ціни, були прописані і квоти. «Наприклад, для нашої компанії обсяг експорту на період ліцензування (з травня до жовтня) становить 890 тис. дал. Це практично в два рази менше запланованих обсягів на поточний рік», – говорить Пирожок. За її словами, в травні-жовтні 2013 р. на білоруський ринок «Оболонь» поставила 1,4 млн дал пива.
Кондитери на поступки білорусам не пішли. «Українських виробників змушують встановити ціни, які на 50-100% вище порівняно з білоруськими аналогами», – підкреслив президент асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк, додавши, що через це постачання солодощів до цієї країни призупинені. З 10 липня Білорусь обмежила ввезення картоплі з України.
Можливі санкції
Уряд поки що не прийняв рішення щодо заходів у відповідь до білоруських товарів. «Все ще обговорюємо, шукаємо рішення», – повідомив Шеремета. За даними Міністерства доходів і зборів, український ринок є пріоритетним для білоруських виробників калійних добрив (у 2013 р. на частку нашої країни припало 94% від загальних поставок на суму $68,16 млн), молока (55%, на $3,98 млн), вершкового масла (близько 15%, на $9 млн), солі (55%, на $2,53 млн), пива (27%, на $13,17 млн), копченої та солоної риби (47%, на $3,6 млн).
Мінськ може переглянути умови ліцензування, якщо український уряд ухвалить жорсткі заходи у відповідь, вважає Балдинюк. «Інакше домовитися не вдасться», – упевнений він. Білоруські постачальники обмежень з боку України не бояться. «Завжди є можливість переорієнтуватися на ринок Росії. Він зараз закритий для українських сирів і молокопродукції», – говорить менеджер білоруського постачальника молочної продукції білоруського виробника «Бабусин глечик», що побажав зберегти анонімність. Але найболючішим, на думку директора консалтингової компанії CEC Ukraine Олександра Ленгауера, може бути введення мит на постачання автобусів і вантажівок з Мінського автомобільного заводу.
Зайняти місце білоруських підприємств можуть місцеві гравці. «Від того, що на українському ринку буде менше білоруської молочної продукції, наші виробники тільки виграють», – вказав Ленгауер. Таким чином, вітчизняні підприємства зможуть компенсувати втрати через скорочення поставок до Росії, східних регіонів країни та Криму. Аналогічна ситуація спостерігається і з пивом.
Марія Бровінська
За матеріалами:
Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас