Голова НБУ: моє завдання - очищення банків від поганих і проблемних активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова НБУ: моє завдання - очищення банків від поганих і проблемних активів

Кредит&Депозит
2761
Відтік депозитів з українських банків, який представляв серйозну проблему на початку цього року, припинився, проте завдання реформування банківської системи є вкрай актуальним, заявила голова Національного банку Валерія Гонтарєва.
“Моє завдання – очищення (системи – ред.) від поганих активів, проблемних активів”, – сказала голова НБУ під час телемосту з учасниками інвестиційної конференції в Лондоні, організованої інвестиційною компанією “Конкорд Капітал”.
В.Гонтарєва нагадала, що зараз продовжується стрес-тестування 35 найбільших українських банків, на які припадає 80% активів банківської системи країни.
“Мені буде дуже цікаво порівняти результати (тестування – ред.) “великої четвірки” з результатами (тестування – ред.) нашого нагляду”, – сказала, зокрема, голова НБУ.
Вона зазначила, що найбільші 15 банків, результати стрес-тестів яких з’являться першими, вже мають значні сформовані резерви, проте серйозною проблемою є ситуація з їхніми активами в Криму, а також у Донецькій і Луганській областях.
“Звичайно, буде потрібно залучення якогось капіталу, але, сподіваюся, завдання вирішуване”, – сказала В.Гонтарєва.
Вона додала, що оптимістична також і з приводу визначення найкращих механізмів вирішення питання проблемних банків через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.
“Ми хочемо зрозуміти, які сценарії найбільш прийнятні”, – пояснила голова НБУ, уточнивши, що в цій роботі Нацбанк активно співпрацює і з МВФ, і зі Світовим банком, вивчаючи світовий досвід, зокрема, вирішення подібних питань в Туреччині близько п’яти років тому.
“Наша ідея – створити такі процедури і тендери Фонду гарантування, щоб всі інвестори, а не тільки внутрішні, були тут”, – підкреслила В.Гонтарєва.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас