НБУ переходить до нової для країни політики гнучкого обмінного курсу та інфляційного таргетування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ переходить до нової для країни політики гнучкого обмінного курсу та інфляційного таргетування

Казна та Політика
3817
Інфляція в Україні в 2014 році може прискоритися до 17-19% під впливом девальвації національної валюти, підвищення регульованих тарифів, повідомила голова Національного банку Валерія Гонтарєва під час телемосту на інвестиційній конференції в Лондоні, організованій інвестиційною компанією “Конкорд Капітал”.
Вона підкреслила, що НБУ переходить до нової для країни політики гнучкого обмінного курсу та інфляційного таргетування.
Водночас В.Гонтарєва уточнила, що не варто плутати політику гнучкого курсу з реальною конвертованістю гривні, перспектива якої вимірюється роками, а перехід до політики інфляційного таргетування буде поступовий, протягом приблизно 12 місяців.
Голова Нацбанку нагадала, що проведена раніше політика фіксованого курсу періодично призводила до різкої девальвації національної валюти. Вона також вказала, що отримані експортерами переваги за рахунок останньої девальвації гривні будуть зменшені за рахунок зростання інфляції, тому не варто їх переоцінювати.
Як повідомлялося, інфляція в Україні в травні 2014 року прискорилася до 3,8% порівняно з 3,3% у квітні, 2,2% у березні і 0,6% в лютому. Від початку поточного року споживчі ціни в країні зросли на 10,5%, тоді як за весь минулий рік вони збільшилися на 0,5%. Держбюджет-2014 побудований на прогнозі інфляції 14%.
Програма співпраці України з МВФ, схвалена в кінці квітня, передбачає перехід протягом 12 місяців до політики інфляційного таргетування з виходом на цільовий рівень інфляції у 3-5% на рік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас