Як створюється штучний ажіотаж навколо юаня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як створюється штучний ажіотаж навколо юаня

Валюта
468
Якщо численні публікації в ЗМІ перевести в обсяг торговельних операцій, то юань був би близький до домінування на світовому валютному ринку. Ось і цього тижня про китайську грошову одиницю знову заговорили після підвищення її статусу в Лондоні, найбільшому конверсійному ринку в світі. Це була чергова глава п’ятирічної PR-кампанії.
З 2009 р., або відтоді як Китай вперше оголосив про плани з просування юаня за кордоном, пролунало багато гучних заяв про китайську валюту як головного конкурента американського долара.
Ажіотаж грунтується на декількох на перший погляд вражаючих цифрах. В останні п’ять років кількість депозитів у юанях за межами КНР збільшилася в десять разів. Ринок облігацій для деномінованих в юанях боргових інструментів, випущених за межами Китаю, пройшов шлях від повної відсутності до дюжини щомісячних розміщень. Крім того, юань – друга найбільш використовувана валюта в розрахунках з міжнародних торговельних операцій, зазначає британський журнал The Economist.
До всього до цього слід додати розгорнуту боротьбу серед світових фінансових столиць за право вважатися центром торгівлі в юанях. Лондон цього тижня вирвався вперед в цій “битві”: призначений китайським урядом China Construction Bank як офіційний кліринговий банк для проведення транзакцій в юанях у Великобританії погодився проводити прямі торговельні операції між фунтом і юанем в Китаї. Ця новина співпала з візитом до Лондона китайського прем’єр-міністра Лі Кецяна.
Поява клірингового банку створює канал, який дозволить направляти наявні у Великобританії юані на китайський ринок капіталу, зміцнюючи, таким чином, привабливість Лондона як центру торгівлі валютою. Інші міста, такі як Франкфурт і Сінгапур, також отримали право відкрити у себе клірингові банки, але Лондон вже зараз контролює майже 60% всіх платежів з торговельних операцій в юанях між Азією і Європою.
Тим часом, лондонські валютні торговці поки не поділяють особливого ентузіазму з приводу юаня. Швидке зростання використання юаня за межами Китаю, включаючи торгові операції або інвестиції, почалося з мінімального рівня. За даними Товариства всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій (SWIFT) юань – сьома найбільш використовувана валюта в міжнародних розрахунках. У 2012 р. вона була на 20-му місці.
Однак на китайську валюту все ще припадає лише 1,4% глобальних платежів порівняно з 42,5% на долар. При цьому, якщо враховувати, що до цих оборудок в основному відноситься просте переправлення готівки між китайськими компаніями і їхніми “дочками” в Гонконгу, то захоплення з приводу юаня як валюти глобальних платежів різко зменшується.
Не дуже вражає юань і як інвестиційна валюта. Величезний ринок американських активів (близько $56 трлн), відкритих для міжнародних покупців, – основна привабливість долара як резервної валюти. Не менш привабливі активи в євро ($29 трлн) і в японських ієнах ($17 трлн). Що стосується китайських активів, то для іноземних інвесторів доступні активи на суму всього $300 млрд, що ставить юань в один ряд з філіппінським песо і перуанським Солем.
Що стримує юань? Відповідь: сам Китай. Для того щоб валюта стала глобальною, вона повинна мати змогу залишати країну походження. Торговий дефіцит – найлегший спосіб для цієї “подорожі”. У зв’язку з тим, що Сполучені Штати імпортують більше, ніж експортують, американці, по суті, щодня збільшують доларову масу в світі. Це не відноситься до китайців, оскільки КНР має величезний торговий профіцит.
Але все ж основна причина – китайська система. Іноземці, яким платять в юанях, не знають, що робити з цією валютою. Китай може легко змінити цю ситуацію, дозволивши відкриття рахунку руху капіталу. Ходять чутки, що саме це може статися, як тільки Пекін оголосить про фінансову реформу. Але, на думку колишнього радника Центробанку КНР Ю Йонгдінг, обережність візьме вгору, і уряд віддасть перевагу миттєвому знищенню повільне зниження стіни контролю над капіталом.
Це набагато краще для фінансової стабільності Китаю. Крім того, це означає, що розрив між ажіотажем і повсякденною реальністю юаня, швидше за все, буде тільки збільшуватися.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас