Проблиск надії: платіжний баланс України в травні вперше в 2014 р. зведено з профіцитом - НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Проблиск надії: платіжний баланс України в травні вперше в 2014 р. зведено з профіцитом - НБУ

Казна та Політика
1657
Поновлення зовнішнього фінансування, стабілізація курсу гривні і позитивні тенденції у зовнішній торгівлі дозволили Україні в травні вперше цього року звести платіжний баланс з профіцитом, що становить близько $1 млрд, проте цей результат необхідно закріпити, вважає радник голови Національного банку Валерій Литвицький.
“У перші місяці цього року домінували труднощі, але останній місяць весни дав проблиск надії. Але рано впадати в ейфорію: необхідно травневий успіх перетворити на більш-менш стійкий тренд”, – сказав він.
В.Литвицький зазначив, що в рамках тренда, що намітився від початку року, дефіцит поточного рахунку продовжив скорочуватися, оскільки реальна зарплата зростає в чотири рази повільніше, ніж рік тому, а ВВП залишається практично тим же.
Радник голови НБУ додав, що в травні-2014 вперше цього року вдалося наростити експорт товарів на 1,7% до травня-2013, що є позитивним фактором. Водночас він уточнив, що остаточно перекрити імпорт поки що не вдалося, а досягнутий у квітні профіцит поточного рахунку, швидше, був винятком.
“Що стосується фінансового рахунку, то базовим трендом від початку року були труднощі в зовнішніх запозиченнях, і лише травневий прорив з виділенням кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) й іншим зовнішнім фінансуванням, що послідувало за ним, дозволив у травні отримати профіцит $1,2 млрд”, – сказав В.Литвицький.
Він зазначив, що в травні також почав сповільнюватися відтік портфельних інвестицій, а з прямих інвестицій зафіксований навіть їхній незначний приплив у кілька мільйонів доларів.
Радник голови НБУ вказав ще на одну позитивну тенденцію звітного періоду – скорочення відтоку валюти населення з банків: у травні він упав до $78 млн з $186 млн у квітні.
В.Литвицький підкреслив, що для закріплення досягнутих у травні позитивних тенденцій необхідно в наступні місяці підтримати експорт, особливого аграрний, і активніше працювати на товарних ринках, де є пожвавлення.
“Девальваційна подушка для експорту достатня, може, навіть надлишкова. А Нацбанку необхідно повернути належну увагу зниженню інфляції, щоб досягнута девальвація курсу не отримала новий імпульс”, – додав експерт.
Він також зазначив, що уряду і НБУ необхідно домогтися виділення другого траншу кредиту МВФ і своїми діями ліквідувати ризики нового виснажливого іспиту для банківської системи з боку вкладників. На думку радника голови Нацбанку, серйозну допомогу в цьому зробило б врегулювання військово-політичної ситуації в країні.
“Щоб гроші почали повертатися до банківської системи, а країна отримала нові відчутні інвестиції, вкрай важливо також надати імпульс розвитку реформам”, – підкреслив на закінчення В.Литвицький.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас