Росіян обкладуть новим "податком з продажів" - у розмірі до 3% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіян обкладуть новим "податком з продажів" - у розмірі до 3%

Світ
1440
Уряд Росії розглядає можливість надати владі регіонів вводити на своїй території податок з продажів у розмірі до 3%, повідомляє Інтерфакс. “Це близько 200 млрд руб. Для суб’єктів Російської Федерації, будемо обговорювати цю тему”, – заявив міністр фінансів Антон Сілуанов.
За словами міністра, основні вигоди від введення податку з продажів отримають регіони, в яких працюють великі торговельні мережі, тобто Москва, Санкт-Петербург і Московська область, де є великі мережі.
“Зібрати його можна тільки там, де є великі торгові мережі”, – пояснив Сілуанов.
Наприкінці вересня 2012р. віце-прем’єр РФ Аркадій Дворкович повідомляв, що в уряді РФ продовжується опрацювання варіантів заміни ПДВ на податок з продажів і новий раунд обговорень відповідних пропозицій може розпочатися через півроку. Будучи помічником президента РФ, Дворкович підтримував ідею заміни ПДВ на податок з продажів. Однак тоді Міністерство фінансів РФ активно виступало проти.
У грудні 2012р. тодішній голова Мінекономрозвитку Андрій Бєлоусов повідомив журналістам, що його відомство проти заміни податку на додану вартість (ПДВ) на податок з продажів, але не виключає введення податку з продажів додатково до ПДВ в деяких суб’єктах РФ.
“Як додатковий податок він [податок з продажів] можливий, але доцільність його введення буде залежати від регіональних умов”, – підкреслив він.
Ельвіра Набіулліна, яка очолювала раніше Міністерство економічного розвитку РФ, виступала проти повернення податку з продажів на додаток до вже існуючого податку на додану вартість. Вона заявляла, що в Росії має бути менше податків на діяльність і більше – на майно, нерухомість і споживання.
Податок з продажу (НСП) – непрямий податок, який закладається в ціну товару і стягується з покупців у момент придбання ними товарів або послуг. Як правило, розраховується як певна у відсотках частка від вартості товару або послуги.
У Росії податок з продажів вводився двічі. Перший раз це відбулося 1 січня 1991р., коли (НСП) замінив податок з обороту. Ставка НСП тоді була встановлена ​​5%, а головною метою його введення було оголошено фінансове забезпечення програм підтримки малозабезпеченого населення, а також стабілізації грошового обігу.
З 1 січня 1992р. вступив набув чинності закон “Про основи податкової системи в Російській Федерації”, в якому НСП не згадувався. Де-факто він був замінений на податок на додану вартість.
Другий раз податок з продажів був введений в Росії в 1998р. Влада регіонів отримала право самостійно приймати рішення про введення НСП на своїй території, а також встановлювати ставку податку в межах від 0 до 5%. У результаті в більшості регіонів ставка податку була встановлена ​​в розмірі 5%. Об’єктом оподаткування НВВ визнавалася тоді тільки вартість товарів, робіт і послуг, що реалізуються в роздріб або оптом за готівку. Надходження від збору НСП поділялися між бюджетом регіону та місцевими бюджетами в пропорції 40 на 60.
У січні 2003р. проти НСП виступив Конституційний суд. У КС відзначали, що податок з продажів порушує права індивідуальних підприємців, які зобов’язані сплачувати його незалежно від того, купують вони товари за готівку або оплачують їх в безготівковій формі, тоді як звичайні юридичні особи у разі оплати товарів за безготівковим розрахунком податок сплачувати не повинні, що порушує конституційний принцип рівного податкового тягаря.
З 1 січня 2004р. НСП був скасований.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас