Гряде навчальна революція: Рада прийняла новий закон "Про вищу освіту" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гряде навчальна революція: Рада прийняла новий закон "Про вищу освіту"

Казна та Політика
9267
Верховна Рада ухвалила Закон “Про вищу освіту”. За відповідне рішення проголосували 276 народних депутатів.
Зазначеним законом вводиться автономія вищого навчального закладу. За документом, автономія ВНЗ – це самостійність, незалежність у прийнятті рішень з організації освітнього процесу, наукових досліджень, економічної та іншої діяльності, самостійного добору кадрів в межах, встановлених цим Законом.
Законом також скасовується ступінь кандидата наук, але вводяться такі ступені вищої освіти: молодший бакалавр, бакалавр, магістр, доктор філософії, доктор наук. При цьому наголошується, що ступінь доктора філософії присуджується спеціалізованою вищою радою навчального закладу або наукової установи у разі успішного виконання відповідної наукової програми і публічного захисту дисертації. Також для отримання ступеня доктора наук необхідно захистити дисертацію.
Законопроект передбачає проведення атестації осіб, які отримали ступінь доктора філософії та доктора наук. Відповідно до нього, атестація здійснюється постійно діючою або спеціалізованою вченою радою вузу або наукової установи, акредитованим національним агентством щодо забезпечення якості вищої освіти на підставі публічного захисту дисертації.
Передбачається, що дисертації осіб, які здобувають ступінь доктора філософії та доктора наук, а також відкликання публікуються на сайтах відповідних вузів.
При цьому наголошується, що виявлення плагіату є підставою для скасування рішення про захист дисертації.
Документ також забороняє стягувати плату зі студентів за виготовлення дипломів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас