У Росії не підтримали введення tax free в Росії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Росії не підтримали введення tax free в Росії

Світ
993
Мінекономрозвитку не підтримало введення системи tax free в Росії. Раніше перший віце-прем’єр Ігор Шувалов доручив міністерству й іншим відомствам продумати механізм повернення ПДВ з покупок іноземців, що виїжджають з країни.
Питання відкрите
Звична туристам система tax free (повернення податку на додану вартість з покупок) може з’явитися і в Росії: розглянути це питання Шувалов доручив Мінекономрозвитку і Мінфіну ще в жовтні 2013р. Розроблені пропозиції міністерства повинні були направити в уряд. Таке доручення міститься в документах до наради у першого віце-прем’єра від 18 жовтня (є у РБК).
Представник Мінекономрозвитку повідомив, що міністерство надало негативний відгук на пропозицію ввести tax free. “Не цілком ясною представляється вигода від наслідків реалізації зазначеного заходу”, – говорить він. Чиновники вважають, що вплив на залучення іноземних туристів або стимулювання їх до покупок буде несуттєвий.
При цьому доведеться змінювати податкове законодавство: стаття 3 Податкового кодексу Росії не допускає введення диференційованих ставок податків і зборів, а також податкових пільг залежно від форми власності, громадянства фізичних осіб або місця походження капіталу.
Фахівці Мінекономрозвитку вважають, що доведеться вирішити, який федеральний орган виконавчої влади відповідатиме за відшкодування податку іноземцям та сформувати структуру обслуговування туристів з повернення ПДВ, а це може вимагати додаткових витрат з федерального бюджету.
Мінфін не надав коментарів. Федеральний чиновник повідомив РБК, що питання залишається відкритим і опрацьовуватиметься.
Питання про повернення ПДВ піднімається не вперше. Два роки тому Торгово-промислова палата направляла в Мінфін проект щодо внесення змін до другої частини Податкового кодексу, направлених на введення системи tax free на території Росії. Передбачалося, що мінімальний поріг вартості товарів для повернення ПДВ буде встановлений у 2 тис. руб. Проект ходу не отримав.
В основному – їдять
Зараз до системи tax free входить 41 країна – останньою до неї приєдналася Білорусія. Громадянам країн – учасниць Митного союзу податок не відшкодовується.
В основному в світовій практиці обслуговуванням туристів з повернення податку займаються приватні компанії. Мінімальна вартість покупки для участі в програмі tax free скрізь різна; суми повернення становлять 7-22% від вартості товарів, незалежно від величини ПДВ в країні. У деяких країнах чек на повернення податку діє обмежений час.
Хоча система tax free спрямована на залучення покупців, зростання товарообігу та збільшення надходжень з податку на прибуток до бюджету, в Росії механізм повернення ПДВ сприймається як компліментарний сервіс. “Залучити додатковий туристичний потік введенням tax free неможливо, але це стало б приємним бонусом іноземним туристам”, – говорить прес-секретар Ростуризму Ірина Щеголькова.
Точної статистики про те, скільки і на що витрачають іноземці, поки перебувають в Росії, немає. За відомостями директора з розвитку компанії – податкового консультанта Mark Prior (спеціалізується на поверненні ПДВ для компаній) Ольги Максимової, основну частину витрат складають витрати на харчування.
За даними Ростуризму, в першій п’ятірці країн за кількістю туристів, що відвідали Росію в 2013р., виявилися Німеччина (380,2 тис. осіб), Китай (372,3 тис.), США (197,3 тис.), Великобританія (157,7 тис.) і Туреччина (122,2 тис.). Але це дані лише з організованого туризму: наприклад, діловий туризм і приватні поїздки статистика не враховує.
Популярність самого сервісу з повернення ПДВ з року в рік приростає, каже Максимова. “Росія стабільно посідає друге місце серед країн, чиї громадяни повертають найбільше ПДВ. На першому місці Китай – їхнє податкове повернення в середньому на людину становить більш ніж $1000, у росіян сума коливається в межах $800-900”, – розповідає вона.
Заможні росіяни найчастіше витрачають свій відпускний бюджет на модний одяг – на цю статтю припадає 38% їхніх витрат, говориться в дослідженні компанії Visa. Ще 21% становлять платежі в готелях, 11% – транспортні витрати, 7% – ресторанні чеки.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас